Kuzu ve oğlakların anneleriyle buluşma anı

Kuzu ve oğlakların anneleriyle buluşma anı
Anadolu kırsalında meraya otlatmaya götürülen koyun ve keçilerin, dönüşlerinde yavrularıyla buluşma anlarında renkli görüntüler oluşuyor

KÜTAHYA (AA) - MUHARREM CİN - Anadolu kırsalında meraya otlatmaya götürülen koyun ve keçilerin, dönüşlerinde yavrularıyla buluşma anları renkli görüntülere sahne oluyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Anadolu'da küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı birçok yerleşim yerinde, koyun ve keçiler, havaların ısınmasıyla otlatmak üzere meraya çıkarılıyor.

Üretim maliyetini düşürmesi nedeniyle özellikle bu dönemde yetiştiriciler, yaylalara götürdükleri ve geceyi orada geçirdikleri hayvanlarını, her gün belirli saatlerde bulundukları yerleşim birimine indirerek hem yavrularını emzirmelerini sağlıyor hem de sütlerini sağıyor.

Koyun ve keçilerin, meradan köy merkezine indikleri sırada kendilerini özlemle bekleyen yavrularına kavuşma anları renkli görüntüler oluşturuyor.

Kütahya'nın merkeze bağlı Çöğürler köyünde, bir yetiştiricinin meraya çıkan 150 koyun ve keçisinin bir günün ardından buluştuğu 100 civarındaki yavrularıyla heyecanlı kavuşması, köylülerin de ilgisini çekiyor.

- Anneyle buluşma ve ayrılma

Kuzu ve oğlakların uzaktan geldiklerini fark ettikleri andan itibaren annelerine doğru koşmalarını ne yetiştiricisi ne de çoban engelleyebiliyor. Çıkardıkları seslerle buluştukları alanı adeta inleten kuzu ve oğlaklar, emdikleri annelerinden bir gün sonra buluşmak üzere tekrar ayrılıyor.

Oğlak ve kuzuların kalabalık içinde annesini bulduğu ve hemen emmeye başladığı bu buluşma ile yaklaşık 15 dakika sonra gerçekleşen "kuzu ayırma", yılın bu günlerinde başlıyor ve yaz sonuna, havalar serinleyinceye kadar kadar sürüyor.

- "Annelerini gördükleri zaman zapt edemiyoruz"

Çöğürler Muhtarı Recep Çöğür, köydekilerin yüzde 90'ının hayvancılıkla uğraştığını belirterek, hayvanları otlatmak üzere meraya götürme mevsiminin söyledi.

Belirledikleri meralarda, yaylalarda hayvanlarını otlattıklarını dile getiren Çöğür, şöyle konuştu:

"Hayvanlar gece yaylada yayılıyor. Koyun ve keçiler, her gün belirli vakitlerde yavrularını emzirmeleri için köye getirilirler. Yavruları annelerini emmek için bir gün beklerler. Anneleri geldiği zaman da bütün yavrular annelerini teker teker bulurlar. Annelerini gördükleri zaman zaten biz onları zapt edemiyoruz. Büyük bir hızla annelerine koşarlar. Yavrular, annelerini emdikten sonra hayvanlar tekrar yaylaya çıkarlar. Aynı bekleme gene bir gün boyunca gerçekleşir ve aynı atmosfer bir gün sonra tekrar yaşanır. Yaz mevsimi boyunca bu devam eder. Kış gelince de hayvanları ahırlara alırız."

Yetiştirici Hüseyin Can (25) da hayvanlarının çobanlığını yaptığını, 150 yetişkin küçükbaş hayvan ile bunların 100 civarında yavrusu olduğunu anlattı.

Havaların ısınmasıyla anneleri meraya otlatmaya götürdüklerini anlatan Can, "Yayladan gelince yavruları salarız annelerine. Annelerini emerler. Daha sonra zor olsa da dört beş kişi uğraşarak yavruları annelerinden ayırıyoruz." dedi.

Kuzu ve oğlakların anneleriyle buluşma anı

Kuzu ve oğlakların anneleriyle buluşma anı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.