Libya'da Misrata Belediye Meclisi Başkanı İştevi'nin Öldürülmesi

Libya'da Misrata Belediye Meclisi Başkanı İştevi'nin Öldürülmesi
Libya İnsan Hakları Ulusal Komitesi:- "Olay (İşveti'nin öldürülmesi), aralarında belediye başkanları, yargı mensupları, şeyhler, toplumun önde gelenleri, aktivistler, insan hakları savunucularının da olduğu sosyal kesimleri hedef alan tehdit ve tehlikeler

TRABLUS (AA) - Libya İnsan Hakları Ulusal Komitesi, Misrata Belediye Meclisi Başkanı Muhammed İştevi'nin öldürülmesinin suikast dalgasının geri döndüğü yönünde çok tehlikeli bir veri teşkil ettiğini bildirdi.

Komiteden yapılan yazılı açıklamada, İştevi'nin öldürülmesinin, insanlara uygulanan baskı, susturma ve dışlama şekillerinde artış yaşandığının göstergesi olduğu ve "siyasi hesapların tasfiyesi için gerçekleştirilen suikastların yeniden başladığı yönünde çok tehlikeli bir veri teşkil ettiği" kaydedildi.

Açıklamada, "Olay, aralarında belediye başkanları, yargı mensupları, şeyhler, toplumun önde gelenleri, aktivistler, insan hakları savunucularının da olduğu sosyal kesimleri hedef alan tehdit ve tehlikelerin büyüklüğünü ortaya koyuyor." denildi.

Şiddet ve çatışmaları durdurmaya çalışan, siyasi çözüm çabalarını destekleyen, kapsamlı sosyal ve ulusal uzlaşının gerçekleşmesi için çabalayan kişilerin hedef alınmasına karşı uyarıda bulunulan açıklamada, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) İçişleri Bakanlığı ve Başsavcılığından, İştevi'nin öldürülmesiyle ilgili acil soruşturma açması talep edildi.

Komite, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden de tüm Libya genelinde belediye başkanları, yargı mensupları, şeyhler, toplumun ileri gelenleri, aktivistler, insan hakları savunucularının korunması için ciddi ve hızlı bir şekilde çalışmasını talep etti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İştevi'nin öldürülmesi karşısında son derece üzgün olduğunu belirtti.

Selame, İştevi'nin şehrine ve ülkesine bağlı, barışın tesisi için çalışan, uyum ve uzlaşı dilinin hakim olması için çabalayan biri olduğunu ifade etti.

Libya'nın Misrata kenti Belediye Meclisi Başkanı Muhammed İştevi, geçen perşembe Türkiye'ye yaptığı ziyaret kapsamında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından beraberindeki heyetle kabul edilmişti. Libya'ya dönüşünün hemen akabinde kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırıldıktan sonra bilinmeyen bir yere götürülen İştevi, darbedildikten sonra silahla başından vurularak öldürülmüştü.

Hastane kaynakları, İştevi'nin naaşının kentteki bir kliniğin önüne bırakıldığını bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.