Libya'daki Krize Çözüm Arayışları

Libya'daki Krize Çözüm Arayışları
TM, Tunus'ta yapılan diyalog görüşmelerini askıya aldı

 Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin (TM), Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Tunus'ta yapılan diyalog görüşmelerini askıya aldığı bildirildi.

Tunus'ta bulunan TM Siyasi Diyalog Komisyonu Başkanı Abdusselam Nassiyye, yaptığı yazılı açıklamada "Birkaç gündür süren görüşmeler neticesinde TM Siyasi Diyalog Komisyonu, Devlet Yüksek Konseyi Diyalog Komisyonu'nun daha önce halledilen konulara ve sözleşmelere geri dönmekte ısrarcı olduğunu farketti." ifadelerini kullandı.

Bu nedenle görüşmeleri askıya almaya karar verdiklerini belirten Nassiyye, kararın komisyondaki tüm üyelere danışılarak alındığının altını çizdi.

Nassiyye, heyetin müzakere masasına, TM Siyasi Diyalog Komisyonu'nun ortaya koyduğu anlaşmazlık konularıyla ilgili Devlet Yüksek Konseyi Diyalog Komisyonu tarafından yazılı bir formül sunulması şartıyla döneceğini ekledi.

Tunus'taki Libya Devlet Yüksek Konseyi ile TM'den heyetlerin diyalog görüşmelerinin ikinci turu cumartesi günü başlamıştı.

Libyalı heyetler, 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde imzalanan siyasi anlaşmanın maddelerinde, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nin önerdiği eylem planına uygun değişikliklerin yapılması konusunu ele almak üzere görüşmelere başlamıştı.

New York'ta yapılan 72. BM Genel Kurulu çalışmalarının oturum aralarında üç aşamalı bir eylem planı öneren Selame, eylem planının birinci aşamasının Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını, ikinci aşamasının önceki müzakerelere katılmayan siyasi grupları bir araya getiren ulusal konferans düzenlenmesini, üçüncü aşamasının ise anayasa için bir referandum yapılması ve parlamento ile cumhurbaşkanının da anayasaya uygun şekilde seçilmesini öngördüğünü ifade etmişti.

BM, Afrika Birliği, Avrupa Birliği ve Arap Birliği'nden oluşan dörtlü komisyon da BM'nin Libya'daki eylem planını onaylamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.