Londra'da Suriye Donörler Konferansı

Londra'da Suriye Donörler Konferansı
İngiltere Başbakanı Cameron:-"Suriye’deki krize uzun vadeli çözüme ancak bütün halkının ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir hükümete siyasi bir geçiş ile ulaşılabileceğini hepimiz biliyoruz. Bu amaca yönelik çalışmayı sürdürmeliyiz" -"Bu korkunç çatışmaya

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye'deki krizin uzun vadedeki çözümünün ancak siyasi yollarla olduğunu belirterek, "Bu korkunç çatışmaya çözüm ararken, şimdi insanların hayatında hem bugün hem de uzak gelecekte gerçek farklar yaratacak hayati adımları atabiliriz" dedi.

Londra'da düzenenlenen "Suriye'ye ve Bölgesine Destek" başlıklı konferansın açılışında konuşan Cameron, Suriye'deki krizi “zamanımızın en büyük insani krizi” diye nitelendirdi.

Cameron, "Suriye’deki krize uzun vadeli çözüme ancak bütün halkının ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir hükümete siyasi bir geçiş ile ulaşılabileceğini hepimiz biliyoruz. Ne kadar zor olursa olsun, bu amaca yönelik çalışmayı sürdürmeliyiz. Ama bu korkunç çatışmaya çözüm ararken, şimdi insanların hayatında hem bugün hem de uzak gelecekte gerçek farklar yaratacak hayati adımları atabiliriz. Suriye’deki insani krize yeni bir yaklaşım için doğru bir zaman varsa, o da bugündür" diye konuştu.

Yaşanan zorlukların insani yardım gayretlerini olumsuz etkilediğini belirten Cameron, "yıllar süren çatışmanın ardından çaresizlik içinde hareket eden bir insan akımına şahitlik ettiklerini" kaydetti.

Cameron, "Yüz binlerce Suriyeli başka seçenekleri olmadığı hissiyle, bir gelecek arayışıyla, hayatlarını kötü yürekli insan kaçakçılarının eline teslim ediyor" ifadelerini kullandı.

- "Büyük cömertlik sergileyen ülkeleri ve toplumları destekleyebiliriz"

Suriye'nin komşularının yaşadığı zorluklara da dikkat çeken Cameron, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye’nin komşuları dev sayılarda sığınmacıları ağırlamanın baskısı altında, bir yandan da kendi insanları için istihdam yaratmak ve onlara hizmet için mücadele veriyor. Yıkımdan kaçmaktan başka çareleri kalmayan Suriyelilere sığınak olan ve onları ağırlarken büyük bir cömertlik sergileyen ülkeleri ve toplumları destekleyebiliriz. Suriyelilerin şu anda ihtiyaç duyduğu yardımı hemen ulaştırmak önemli. Bu yardımlarla hem bu yıl hem de gelecek yıllarda hayatlar kurtarabiliriz. Sığınmacılara, ağırlandıkları toplum içinde kendileri ve aileleri için bir hayat kurmada ihtiyaç duydukları fırsatları ve becerileri temin edebiliriz. Sığınmacıları bölgede kalmaları ve günü gelince de ülkelerine dönüp yeniden inşa edebilmeleri noktasında donatabiliriz."

Cameron, Suriye krizinde üç öncelik alanı olduğunu ifade ederek, bunları ilkini insani yardım, ikincisini de sığınmacı durumuna düşerek eğitimden mahrum kalmış çocuklara eğitim imkanı sağlanması olarak tanımlayarak, "Bütün çocukların bölgede veya bulundukları sığınmacı kamplarında 2016 sonu itibarıyla eğitim imkanına kavuşmasını istiyoruz" diye konuştu.

- "Türkiye, Lübnan ve Ürdün'ü tebrik ediyorum"

Üçüncü öncelik alanını da sığınmacıları ağırlayan komşu ülkelere yardım etmek olarak gösteren Cameron, bugünkü konferansın bu alanda "kalıpları kırıp yaratıcı olabileceğini" söyledi.

Cameron, "Türkiye, Lübnan ve Ürdün’ü bu alanda halihazırda yaptıkları ve bugünkü çığır açıcı konferansın ardından daha fazlasıyla yapmaya devam edeceklerine inandığım inanılmaz işlerden dolayı tebrik ediyorum. Bu ülkeler ancak biz uluslararası toplum olarak onlara bunları gerçekleştirmede ihtiyaç duyacakları araçları sağlarsak başarılı olabilirler. Bugün vaatleri hayata geçirme günüdür. Bu da, bağışçılardan ve uluslararası finans kuruluşlarından önemli miktarda mali kaynak gerektiriyor" ifadelerini kullandı.

Suriye'nin komşularına yalnız olmadıklarını göstermek gerektiğini belirten Cameron, İngiltere'nin katkısının bu yıl 2 katına çıkarılacağını ve 2016 için 510 milyon sterlin yardım sağlanacağını bildirdi.

Ülkesinin 2017-2019 yıllarında da yılda en az 280 milyon sterlin yardım sağlayacağını dile getiren Cameron, bugünkü konferansta İngiltere'nin toplamda 2 milyar dolar yardım sözü verdiğini açıkladı.

Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği konferansa, aralarında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin de bulunduğu 70'den fazla ülkeden lider, uluslararası kuruluş, sivil toplum kuruluşu ve özel sektörden çeşitli firmaların temsilcileri katılıyor.

İngiltere Parlamentosu yakınındaki Kraliçe Elizabeth Konferans Merkezi'ndeki toplantıya, İngiltere, Almanya, Kuveyt, Norveç ve BM birlikte ev sahipliği yapıyor. Konferansla, Suriye'deki krizden etkilenenlerin acil ve uzun vadeli dönemde ihtiyaçlarını karşılamak için finansman sağlanması amaçlanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.