Londra'da Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi

Londra'da Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi
İngiltere Başbakanı Cameron:- "Yolsuzluk dünyadaki pek çok sorunun kalbindeki kanserdir"- "Aşırılıkla mücadele etmek istiyorsak, yolsuzlukla mücadele etmeliyiz. Vergisini ödemeyenlerle, para aklamayla mücadele etmek istiyorsak, yolsuzlukla mücadele etmeli

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı David Cameron yolsuzluğu kansere benzeterek, dünyadaki pek çok sorunun çözümünün yolsuzlukla mücadeleden geçtiğini söyledi.

Cameron, Londra’da ev sahipliğini yaptığı Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi'nin açılış oturumunda konuştu.

Yaklaşık 70 ülkeden çok sayıda liderin bu tema etrafında bir araya gelmesinin önemine işaret eden Cameron, "Yolsuzluk dünyadaki pek çok sorunun kalbindeki kanserdir. Aşırılıkla mücadele etmek istiyorsak, yolsuzlukla mücadele etmeliyiz. Vergisini ödemeyenlerle uğraşmak istiyorsak, para aklamayla mücadele etmek istiyorsak, yolsuzlukla mücadele etmeliyiz." diye konuştu.

Cameron, dünyada büyüme ve istihdamın da yolsuzlukla mücadelede elde edilecek başarıyla daha iyi bir düzeye taşınabileceğini kaydetti.

Yolsuzluğu sadece parlamentodan değil spordan da silmek için yeni yöntemler bulmak istediklerini ifade eden Cameron, "Bu, sadece yasalar ve uygulamalarla ilgili bir sorun değil, kültür sorunu, ülkelerin ve örgütlerin bu amaca yönelik birlikte çalışmasını temin etme sorunu." görüşünü dile getirdi.

Yolsuzlukla mücadele sürecinin ifşa, cezalandırma ve yolsuzluğu her alanda kalıcı olarak ortadan kaldırmayı içereceğini anlatan Cameron, zirve kapsamında bu amaçlara yönelik tedbirlerin kararlaştırılacağını bildirdi.

Yolsuzluğun ifşasına yönelik saydamlığın sağlanması gerektiğini belirten Cameron, bu kapsamda giderek artan sayıda ülkenin vergi ve mülkiyet bilgilerini otomatik paylaşacağını söyledi.

Cameron, bu kapsamda İngiltere'nin de ilk defa gayrimenkul maliklerini merkezi şekilde kayda almaya başlayacağını ve bu kayıtların kamuya açılacağını aktardı.

İngiltere Başbakanı Cameron, muhasebe ve avukatlık gibi hizmetlere yönelik davranış kurallarının da düzenleneceğini ifade ederek, "Muhasebeciler, avukatlar veya devlet çalışanları zaman zaman yolsuzluğa yardımcı olabiliyor. Bununla da mücadele etmeliyiz." diye konuştu.

Yolsuzluk yapanların cezalandırılmasının ve haksız elde edilmiş varlıkların gerçek sahibi olan halklara iadesine yönelik mekanizmalar kurulmasının gereği üzerinde duran Cameron, bu kapsamda Londra'da Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Koordinasyon Merkezi kurulacağını da açıkladı. Cameron, kuruluşun İngiltere'nin Ulusal Suç Ajansının çatısı altında faaliyet göstereceğini sözlerine ekledi.

- Trafalgar'da protesto

Cameron'ın yolsuzlukla mücadele zirvesinin açılış konuşmasını yaptığı sırada, Londra'nın ünlü Trafalgar Meydanı da ilginç bir protestoya sahne oldu.

Yardım kuruluşları Oxfam, Action Aid ve Christian Aid'e mensup bir grup eylemci, meydanda kurdukları "tropikal vergi cenneti"nde havaya taklit para saçtılar.

İngiltere'ye bağlı Cayman Adaları, Britanya Virgin Adaları, Jersey ve Bermuda gibi adalar, yolsuzlukla mücadele zirvesi kapsamında tartışılan "vergi cennetleri"nin en önemlileri arasında yer alıyor. İngiltere, bu adaların küresel vergi kaçakçılığındaki rolünü engellemekte gönülsüz olmakla suçlanıyor.

Yaklaşık 70 ülkenin hükümet temsilcisi ve liderinin katıldığı zirvede, yolsuzlukla küresel mücadelenin etkin yollarının bulunması hedefleniyor. Zirveye katılan isimler arasında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Norveç Başbakanı Erna Solberg, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari ve Malta Başbakanı Joseph Muscat da yer alıyor. Zirveye, liderlerin yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ve Uluslararası Şeffaflık Örgütü Küresel Başkanı Jose Ugaz da katılıyor.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.