Lübnan'da "Ahvaz konferansı"

Lübnan'da "Ahvaz konferansı"
Lübnan Araştırma ve Danışma Merkezi Müdürü Katab :-"Ahvaz bölgesindeki Araplar zulüm ve baskı altında yaşıyor. Mal varlıklarına el konuluyor, yaşanan olaylar gizleniyor"- Uluslararası hukuk uzmanı avukat Şendeb:- "Ahvaz'daki Arapların sadece Arap olduklar

BEYRUT (AA) - Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta "İran'daki Ahvaz Araplarının maruz kaldığı baskıların" ele alındığı bir konferans düzenlendi.

Lübnan Araştırma ve Danışma Merkezi tarafından düzenlenen konferansta Ahvaz bölgesinde yaşayan Arap halka yönelik işlenen suçlar ve bölgedeki zor insani durumları incelemek üzere "uluslararası gözlemci komitesi" gönderilmesi çağrısında bulunuldu.

Uluslararası yardım ve insan hakları kurumlarına bu bölgeye yönelmeleri gerektiği ifade edilen konferansta, Ahvaz halkının direnişini güçlendirmek için Arap ülkelerinin desteğinin önemine vurgu yapıldı.

Konferansta konuşan Merkezin Müdürü Hasan Katab, "Ahvaz bölgesindeki Araplar zulüm ve baskı altında yaşıyor. Mal varlıklarına el konuluyor, yaşanan olaylar gizleniyor" dedi.

İran yönetimine, "Ahvaz'ı işgal" suçlaması yönelten Katab, Ahvaz'daki Araplara yönelik haksızlığın son bulmasını talep ettiklerini, komplocuları hezimete uğratmak ve fitneyi sona erdirmek için Arap dayanışmasının önemli olduğunu söyledi.

Uluslararası hukuk uzmanı avukat Tarık Şendeb, "Ahvaz'daki Arapların sadece Arap oldukları ve Ehli Beyt ile sahabeler arasında ayrım yapmadıkları için idama, keyfi tutuklamalara ve hapishanelerde işkencelere tabi tutulduğunu" belirtti.

Lübnan camilerinde hatip olan Şeyh Bilal Meczub da, "Osmanlının ardından gelen İngiltere sömürgesi, Filistin'i Yahudilere, Ahvaz'ı İran'a teslim etti. İran Ahvaz'ın demografik yapısını değiştirmeye, Suriye'nin birçok bölgesinde yaptığı gibi burada da Arapların sayısını azaltmaya çalışıyor" dedi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.