Lüksemburg uzayda maden arayacak

Lüksemburg uzayda maden arayacak
Lüksemburg’un vereceği teşvik kapsamında, kurulacak şirketlerin Ar-Ge çalışmalarında ortak yatırım ve uzay maden şirketlerine doğrudan sermaye yatırımı sağlanacak

BRÜKSEL (AA) – Lüksemburg, uzayda maden aramaya yönelik sanayi sektörü oluşturmak üzere düzenleme yapacağını ve şirketlere mali teşvik vereceğini duyurdu.

Lüksemburg’un vereceği teşvikler kapsamında, kurulacak şirketlerin Ar-Ge çalışmalarında ortak yatırım ve uzay maden şirketlerine doğrudan sermaye yatırımı sağlanacak.

Lüksemburg Başbakan Yardımcısı Etienne Schneider, ABD merkezli çeşitli firmaların bu teşvikler kapsamında ülkelerinde görüşmeler sürdürdüğünü açıkladı.

Lüksemburg’un 1985 yılında kamu teşvikiyle kurduğu uydu şirket SES’in hali hazırda faaliyetteki 50 iletişim uydusuyla dünyadaki en büyük uydu şirketlerinden biri olduğunu anımsatan Schneider, bu projede SES firması ile Planetary Resources ve Deep Space Industries firmalarının beraber çalışacağını ifade etti.

Lüksemburg’un uzayda madencilik için gerekli yasal düzenlemeleri yıl sonuna kadar tamamlaması bekleniyor.

Almanya, Fransa ve Belçika ile sınır komşusu olan Lüksemburg’un denize kıyısı bulunmuyor.

Nüfusu 500 binin biraz üzerinde olan ülkede kişi başına düşen milli gelir 100 bin doların üzerinde. Avrupa Birliğinin de kurucu üyeleri arasında yer alan ülkenin eski Başbakanı hali hazırda AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker.

Lüksemburg ekonomisinde finansal sektörlerin önemli bir ağırlığı var. Ülkenin adı çok uluslu firmalara sağladığı vergi avantajlarıyla ön plana çıkıyor.

ABD’de geçtiğimiz kasım ayında Başkan Barack Obama’nın onayladığı yasayla asteroit ve aydan ticari olarak maden, mineral ve su çıkarılmasına izin verilmişti.

Buna göre, ABD’li kişi ve şirketlerin asteroit veya ayda buldukları maden ve benzeri ürünler onların malı sayılacak, bunu diledikleri şekilde değerlendirebilecekler.

Bazı asteroitlerde çok değerli mineraller bulunuyor. Gök bilimciler, asteroitlerin değerli maden ve mineral taşıyıp taşımadıklarını spektrometrelerle anlayabiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.