"Luxleaks" davasında gazeteciye para cezası istemi

"Luxleaks" davasında gazeteciye para cezası istemi
Lüksemburg ile çok uluslu şirketler arasında vergi anlaşmaları yapıldığını ortaya çıkartan Fransız gazeteci Edouard Perrin ve 2 muhasebe şirketi çalışanının davasında savcılık hapis ve para cezaları istedi

BRÜKSEL (AA) - Lüksemburg savcılığı, Luxleaks adı ile anılan ve Lüksemburg ile çok uluslu şirketler arasında vergi anlaşmaları yapıldığını ortaya çıkartan Fransız gazeteci Edouard Perrin için para cezası ve 2 muhasebe şirketi çalışanı için 18’er ay hapis cezası talep etti.

Lüksemburg’da görülen davada, Perrin'in belgeleri elde etmek için PwC muhasebe şirketi çalışanı Raphael Halet’i suç işlemeye teşvik ettiği belirtildi.

Savcı David Lentz, şirket çalışanları Antoine Deltour ve Raphael Halet’in muhbir olmadığını, şirketin gizlilik anlaşmalarını ihlal ettiklerini ve eylemlerinin hırsızlık kapsamına girdiğini savundu. Savcı, gazeteci Perrin’in de Halet’i yönlendirerek veri elde ettiği ve bunun gazetecilikle bağdaşmadığını öne sürdü.

İfade özgürlüğünün de sınırları bulunduğunu dile getiren Savcı Lentz, "Burada basın yargılanmıyor ama bu gazeteci diğer meslektaşlarına göre sınırı aştı" ifadesini kullandı.

Yapılanların Lüksemburg kanunlarına aykırı olduğunu belirten Lentz, gazeteci için para cezası, şirket çalışanları için ise 18’er ay hapis cezası talep etti.

Şirket çalışanı Deltour’un avukatı William Bourdon ise müvekkilinin sadece gerçekleri ortaya çıkardığını, yaptıklarının suç olmadığını belirterek, beraat istedi.

Aynı davada diğer muhasebe şirketi çalışanı Antoine Deltour'a da hırsızlık, ticari sırları paylaşma, gizlilik kurallarını ihlal ve veri tabanlarına yasa dışı girmek suçlamaları yöneltildi.

Sanıklar ise belgeleri kamu yararına ifşa ettiklerini iddia etti.

Yaklaşık 5 yıl önce PwC muhasebe şirketinin Lüksemburg ofisinde çalışan Fransız Antoine Deltour işinden istifa etmiş, masasını terk etmeden önce 28 bin sayfa dokümanın kopyasını yanında götürmüştü. Belgelerde, Lüksemburg yetkilileri ile şirketler arasında yapılan vergi anlaşmalarına ilişkin bilgiler bulunmuştu. Ardından Raphael Halet adında bir başka şirket çalışanı tarafından gazeteci Perrin’e bazı belgeler verildiği ileri sürülmüştü. Belgelerde, PwC muhasebe şirketinin 16 ABD’li müşterisinin vergi iade bilgileri yer alıyordu.

Luxleaks belgelerinde, aralarında Apple, Walt Disney, Microsoft, Amazon, eBay, Heinz, Pepsi, Ikea ve Deutsche Bank’ın da bulunduğu 343 şirketin Lüksemburg’da yaptıkları anlaşmalarla vergi oranlarını düşürdüğü ortaya çıkmıştı.

PwC şirketi ile savcılık, Luxleaks belgelerinin özel mülk olduğunu ve bunların açıklanmasının suç olduğunu iddia ediyor. Bazı eleştirmenler ise davayı, basın özgürlüğüne saldırı olarak değerlendiriyor.

Luxleaks skandalı, 2014 yılında ortaya çıkmıştı. Duruşmaların tamamlanması ve kararın açıklanmasının haziran ayını bulması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.