Macaristan'ın Özgürlük Savaşı'nın 168. yıl dönümü

Macaristan'ın Özgürlük Savaşı'nın 168. yıl dönümü
Macaristan'ın milli kahramanı Lajos Kossuth'un 1850-1851 yıllarında Kütahya'da sürgün hayatı yaşadığı evde tören düzenlendi

KÜTAHYA (AA) - Kütahya'da, Macaristan'ın Özgürlük Savaşı'nın 168. yıl dönümü dolayısıyla bu ülkenin milli kahramanı Lajos Kossuth'un, 1850-1851 yıllarında sürgün hayatı yaşadığı evde tören düzenlendi.

Börekçiler Mahallesi'ndeki evin bahçesinde düzenlenen törende ilk olarak Türk ve Macar milli marşları okundu, Kossuth Anıtı'na çelenkler bırakıldı.

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, ulusların özgür olma mücadelelerinin kolay olmadığını, bir takım badireler atlattıklarını ve büyük mücadeleler verdiklerini belirterek, "Bağımsızlık mücadelesinde Macarların göstermiş oldukları azim ve kararlılık tarihteki haklı yerini almış ve buna öncülük yapan Kossuth bugün dünyanın dört bir yanında anılmaktadır." dedi.

Kossuth ve dava arkadaşlarının, bağımsızlık mücadelesinde Avusturya ve Rusya’nın ittifakı sonucu yenik düşerek Osmanlıya sığındıklarını hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Osmanlı, tüm dış baskılara rağmen hürriyet kahramanlarını teslim etmedi. Tarih tekerrürden ibarettir. Bugün yine aynı şekilde dünyanın en önemli olaylarından birisi olan ve komşu ülkemiz Suriye’de mağdur olan ve savaştan kaçan insanları Osmanlının mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti insanlara sahip çıkmakta ve kucak açmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, bu şekilde mağdur olan herkese kapılarını aşmaya da devam edecektir."

- Kütahya Macar-Türk dostluğunun başkentidir"

Macaristan İnsan Kaynakları Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gergly Pröhle ise Macarların milli kahramanı Lajos Kossuth’a zor günlerinde sahip çıkan Osmanlı Devletine minnettar olduklarını söyledi.

Kütahya’nın Macarlarda ayrı bir saygınlığının ve yerinin olduğunu ifade eden Pröhle, "Kütahya Türkiye’nin başkenti değil ama Macar-Türk dostluğunun başkentidir. Lajos Kossuth Macar özgürlüğü için mücadele verdi. Geçtiğimiz günlerde terör olaylarıyla Türkiye halkını korkutmaya çalıştılar. Türkiye halkına taziyelerimi iletiyor, acılarınızı paylaşıyoruz. Burada demokrasinin önemine vurgu yapmak istiyorum" diye konuştu.

Pröhle, Kossuth Müzesi'nin yenilenmesinde emeği geçenlere de teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Daha sonra, yenilenen Kossuth Müzesi'nin açılışı yapıldı ve Kossuth’a ait eşyaların sergilendiği müze gezildi.

-Lajos Kossuth

Macaristan'ın 1848-1849 yıllarında özgürlük savaşını yöneten Lajos Kossuth, Avusturya ordusunu ülkesinden çıkardıktan sonra cumhuriyeti ilan etti ve ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Rusların yardımıyla yeniden ülkesine saldıran Avusturya ordusuna yenilen Kossuth, ailesiyle sürgüne geldiği Kütahya'da 1850-1851 yıllarında kaldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kossuth'un Kütahya'daki iki katlı ve 7 odalı evini restore ederek, 1982 yılında müzeye dönüştürmüştü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.