Maden faciası vergi gelirini de düşürdü

Maden faciası vergi gelirini de düşürdü
Manisa Vergi Dairesi Başkanı Çakan: - " 2014 yılında Soma'dan 287 milyon liralık bir tahsilat yaparken bu rakam geçen yıl 162 milyon liraya düştü"

MANİSA (AA) - Manisa Vergi Dairesi Başkanı Yılmaz Çakan, Soma'daki maden faciasının, vergi tahsilatını olumsuz etkilediğini belirterek, " 2014 yılında Soma'dan 287 milyon liralık bir tahsilat yaparken bu rakam geçen yıl 162 milyon liraya düştü" dedi.

Çakan, Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Manisa'nın vergi tahakkuk ve tahsilatında son 7 yılda başarılı bir performans sergilediğini ifade etti.

Manisa'da 2008 yılında 1 milyar 47 milyon lira olan tahsilatın geçen yıl 2 milyar 508 milyon liraya çıktığını anlatan Çakan, yıllık ortalama yüzde 20 artışın yakalanmasına rağmen geçen yıl artış oranının yüzde 13 olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

Çakan, ortalamanın altında kalan artış oranının Soma'da 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden kazasından kaynaklandığını kaydederek bunun vergi geliri anlamında ciddi yansımalarının olduğunu dile getirdi.

Soma'nın vergi toplama anlamında önemli bir ilçe olduğunu vurgulayan Çakan, şöyle konuştu:

"2014 yılında Soma'dan 287 milyon liralık bir tahsilat yaparken bu rakam geçen yıl 162 milyon liraya düştü. 2015 yılında biz Soma'dan 2014 yılında elde ettiğimiz vergi gelirinin ancak yüzde 52'sini tahsil edebildik. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) her yıl vergi rekortmenleri arasında yer alıyordu. Kaza ile beraber bir anda TKİ'nin hem cirosu düştü hem de vergi tahsilatı aşağıya indi. Bir de yan sanayi ile beraber taşımacılık sektörü ciddi bir kayba uğradı. Ocaklar kapandı. Bunun yer üstü hizmetleri de var. Bunları beraber değerlendirdiğimizde ister istemez vergi gelirlerine bir yansıması oluyor."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.