Mağdur hakları fonu geliyor

Mağdur hakları fonu geliyor
Mağdur haklarına ilişkin kanun tasarı taslağı çalışmaları son noktaya geldi. Taslakta, suç mağdurları için fon kurulup, destek amacıyla avans verilmesi öngörülüyor.

ADALET Bakanlığı, suç mağdurları için fon kurulup, destek amacıyla avans verilmesini öngören yasal düzenleme için çalışmalarını son aşamaya getirdi. Taslak, “Mağdur Hakları Fonu” kurulmasını, buraya gelir sağlamak için “mağdur harcı” adı altında harç kesilmesini öngörüyor. Suçlunun sebep olduğu zarar, öncelikle bu fondan mağdura ödenecek, daha sonra da para “kamu alacağı” gibi devlet tarafından sorumludan tahsil edilecek.

KISA SÜREDE YASALAŞACAK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Mağdur haklarına ilişkin kanun tasarı taslağı çalışmaları son noktaya geldi. Kısa sürede yasalaşacağını umuyoruz. Mağdurların haklarını yasal güvenceye bağlamak, uygulamayı geliştirerek mağdurlara etkili destekler sağlamak hükümetimizin en önde gelen amaçları arasında bulunmakadır” dedi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’te, tasarının Meclis’e sevki halinde seçimden önce çıkaracaklarını söyledi.

ÖRNEKLER MASADA

Mağdur Hakları Daire Başkanlığı da kuran Adalet Bakanlığı, taslağa son şeklini dün başlayan iki gün sürecek uluslararası sempozyumdaki tartışmalar ışığında verecek. Sempozyumda, uluslararası alanda mağdur destek hizmetlerinde iyi örnek teşkil eden ülkelerden ABD, İngiltere, Portekiz, Belçika, Almanya ve Macaristan’dan akademisyen, uzman ve avukatlar konuşmacı olarak yer alıyor. Konuşmacıların katkılarıyla, mağdur hakları konusu ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulama örnekleri, mağdurların toplumsal ve psiko-sosyal açıdan incelenmesi, mağdur destek hizmetleri yürüten kamu ve sivil toplum kuruluşlarının görevleri ile mağdur hakları alanında toplumsal farkındalık ve hizmet sağlayıcıların eğitimi hususlarına değinilecek.

KISA SÜREDE YASALAŞACAK

Bakan Bozdağ sempozyumun açılış konuşmasında, “Yargılama sonucunda sanığın mahkum edilmiş olması, tek başına mağduru tatmin etmemektedir. Bunun yanı sıra mağdur, kendisine yöneltilen eylemin sonuçlarının mümkün olduğunca ortadan kaldırılmasını, zararının telafi edilmesini, psikolojisinin onarılmasını, manevi bakımdan da tatminini daha başkaca beklentileri söz konusudur. Bu da yapılması gereken bir durumdur. Mağdur hakları, sadece bizim Anayasamızda veya Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan bir durum değil, aynı zamanda bizim medeniyet anlayışımızın ve kültürümüzün de özünde yer alan bir haktır” dedi.


Hangi suç mağdurlarına yardım edilecek

Tüm suçların mağdurlarına değil, bedensel, ruhsal ve cinsel bütünlüğe karşı işlenen suçların mağdurlarına yardım yapılacak, tazminat ödenecek. Suç mağduruna veya onun ölmesi halinde bakmakla yükümlü olduğu kişilere ölenin ana, baba, eş ve altsoyu, sosyal devlet ilkesine uygun yardım sağlanması biçiminde düzenlendi. Bedensel, ruhsal ya da cinsel bütünlüğe saldırı oluşturan suçlardan doğrudan mağdur olanlara veya mağdurun ölümü halinde bakmakla yükümlü olduğu kişilere, devlet yardımı yapılacak.

Proje iki yıl sürecek

İNGİLTERE’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, mağdur haklarının dünyada 1980’li yıllarda önem kazandığını, bu tarihten sonra mağdur haklarına ayrıntılı yer verilmeye başlandığını belirtti. Moore, Türkiye’nin de 2000’li yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle bu değişime ayak uydurduğunu ve mağdurlara gereken önemi vermeye başladığını söyledi. Türkiye ile bu yıl Ağustos ayında yürütmeye başlanan projenin amacının, mağdur hakları alanında, akademisyen, ilgili devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışarak, yasal ve kurumsal yapının oluşturulmasına katkıda bulunmak olduğunu kaydeden Moore, projenin iki yıl süreceğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.