Makedonya'da kabine revizyonu

Makedonya'da kabine revizyonu
Demokratik Bütünleşme Birliği'nin koalisyon hükümetinden çekilmesinin ardından istifa eden bakan ve başbakan yardımcılarının yerine getirilen isimler belli oldu

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'daki iktidar ortağı Arnavut partisi Demokratik Bütünleşme Birliği'nin (BDI) koalisyon hükümetinden çekilmesinin ardından istifa eden bakan ve başbakan yardımcılarının yerine getirilen isimler belli oldu.

Yeni bakanlar, Makedonya Meclisi'ndeki genel kurulda yapılan oylamada güvenoyu alarak geçici hükümetteki görevlerine başladı.

Başbakan yardımcıları Fatmir Besimi ve Musa Xhaferi'nin yerine Arber Ademi ve Festim Halili, Adalet Bakanı Adnan Jashari'nin yerine Valdet Xhaferi, Ekonomi Bakanı Bekim Neziri'nin yerine Driton Kuci, Yerel Yönetim Bakanı Lirim Shabani'nin yerine Shyhrete Elezi, Eğitim ve Bilim Bakanı Abdilaqim Ademi'nin yerine Pishtar Lutfiu, Çevre ve Alan Planlama Bakanı Nurhan İzairi'nin yerine Bashkim Ahmeti getirildi.

Genel kurulda konuşan Başbakan Emil Dimitriev, 5 Haziran'da yapılması planlanan erken seçim öncesinde, meclis henüz feshedilmeden eski bakanların yerine yenilerinin seçilmesini olumlu karşıladığını söyledi.

Ülkedeki siyasi partiler arasında daha önce varılan anlaşma gereği, meclisin 7 Nisan'da feshedilmesi, 5 Haziran'da da erken seçime gidilmesi bekleniyor.


- Makedonya'daki siyasi kriz


Makedonya'da uzun zamandır devam eden siyasi krizin çözümü için AB Komiseri Johannes Hahn'ın arabuluculuğunda geçen yıl haziran ve temmuzda bir araya gelen dört büyük siyasi partinin liderleri, 24 Nisan'da erken seçime gidilmesi konusunda uzlaşmıştı.

İktidar ve muhalefet partileri arasında imzalanan Prjino Antlaşması'na göre muhalefetin meclise çalışmalarına dönmesi, yasa dışı dinlemelerin kamuoyuyla paylaşılmaması, özel savcı atanması, geçici hükümet kurulması, kabine revizyonu ve nisanda yapılacak erken genel seçimden 100 gün önce başbakanın istifa etmesi öngörülmüştü.

Anlaşma dahilinde Başbakan Nikola Gruevski istifa etmiş ve Emil Dimitriev'in başbakanlığında seçilmiş, ayrıca seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümet kurulmuştu.

Son olarak iktidar ve muhalefet partilerinin liderleri ile ABD'nin Üsküp Büyükelçisi Jess Baily'nin şubat ayında yaptığı görüşmenin ardından, Prjino Antlaşması koşullarının tam anlamıyla yerine getirilmediği, bu nedenle seçimin haziranda yapılmasının daha uygun olduğu bildirilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.