Makedonya'daki siyasi kriz

Makedonya'daki siyasi kriz
Demokratik Bütünleşme Birliği, koalisyon hükümetinden çekildi

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'daki iktidar ortağı Arnavut partisi Demokratik Bütünleşme Birliği (BDI) koalisyon hükümetinden çekilme kararı aldı.

Partiden yapılan yazılı açıklamada, parti yönetiminin koalisyon hükümetindeki tüm temsilcilerini çekme kararı aldığı ifade edildi.

Açıklamada, parti başkanlığının tüm yasal hakları onayladığı, partinin sonraki adımları konusunda yürütme ve karar yetkilerinin Genel Başkan Ali Ahmeti'ye devredildiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, partinin politikasını gelecek günlerde yeniden gözden geçireceği ifade edildi.

Mevcut bakanlar kurulunda Demokratik Bütünleşme Birliğinde 2 başbakan yardımcısı ve 5 bakan görev yapıyor.

Ülkedeki siyasi partiler arasında daha önce varılan anlaşma gereği, 7 Nisan'da meclisin feshedilmesi, 5 Haziran'da ise erken genel seçime gidilmesi bekleniyor.

- Makedonya'daki siyasi kriz

Makedonya'da uzun zamandır devam eden siyasi krizin çözümü için AB Komiseri Johannes Hahn'ın arabuluculuğunda geçen yıl haziran ve temmuzda bir araya gelen dört büyük siyasi partinin liderleri, 24 Nisan'da erken seçime gidilmesi konusunda uzlaşmıştı.

İktidar ve muhalefet partileri arasında imzalanan Prjino Antlaşması'na göre muhalefetin meclise çalışmalarına dönmesi, yasa dışı dinlemelerin kamuoyuyla paylaşılmaması, özel savcı atanması, geçici hükümet kurulması, kabine revizyonu ve nisanda yapılacak erken genel seçimden 100 gün önce başbakanın istifa etmesi öngörülmüştü.

Anlaşma dahilinde Başbakan Nikola Gruevski istifa etmiş ve Emil Dimitriev'in başbakanlığında seçilmiş, ayrıca seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümet kurulmuştu.

Son olarak iktidar ve muhalefet partilerinin liderleri ile ABD'nin Üsküp Büyükelçisi Jess Baily'nin şubat ayında yaptığı görüşmenin ardından, Prjino Antlaşması koşullarının tam anlamıyla yerine getirilmediği, bu nedenle seçimin haziranda yapılmasının daha uygun olduğu bildirilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.