Maliye Bakanı Ağbal: (2)

Maliye Bakanı Ağbal: (2)
"Vergi inceleme zaman aşımı sürelerinin kısaltılması gerekli. Vergi inceleme süresini 5 yıldan 3 yıla çekebilir miyiz?' diye arkadaşlara bir çalışma yapın talimatı verdim"- "KDV iadesini nasıl hızlandırabiliriz konusunda bir çabamız var"- "İstiyoruz ki, 3

İSTANBUL (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi inceleme zaman aşımı sürelerinin kısaltılması gerektiğini belirterek, "Beş yıllık süre uzun bir süre kesin olmamakla beraber 'bu vergi inceleme süresini 5 yıldan 3 yıla çekebilir miyiz?' diye arkadaşlara bir çalışma yapın talimatı verdim." dedi.

Ağbal, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) düzenlediği Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda sanayicilerin taleplerini dinleyerek vergi uygulamalarıyla ilgili açıklamalar yaptı.

Türkiye'de kalkınma bankacılığı alanında çalışmaların artacağını belirten Ağbal, "Şu anda özellikle Kalkınma Bankasının yeniden yapılandırılması konusunda büyük bir çalışma var. Başbakan yardımcımızın koordinasyonunda bir çalışma yürütüyoruz. İnşallah yapılandırma ve kaynak konusunda çalışmalar yapacağız." ifadelerini kullandı.

Ağbal, Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 18 genel oranıyla uygulandığını anımsatarak, bazı ürünlerde bunun yüzde 8 tutulduğunu kaydetti.

KDV'deki oran farklılaştırmalarının düzenlendiği ilk dönemde ekonominin paydaşları tarafından beğenildiğini hatırlatan Ağbal, "Satışlar artacak diye yorumlar yapıldı. Aslında ondan sonra baktık ki bu sürdürülebilir bir şey değil. Sizler için finansman yüküne dönüştü. Açık söyleyeyim Maliye Bakanlığı olarak bizim işlerimizi de zora soktu. Çünkü zamanımızın çoğunu KDV iadeleriyle geçiriyoruz. İster mahsuben iade olsun ister nakden iade olsun devletin bir kaynağını veriyoruz." diye konuştu.

Ağbal, geçen yıl yapılan KDV iadesi tutarının 32 milyar lira olduğu bilgisini verdi.

"Bu sizin bize verdiğiniz faizsiz bir kredidir, bir borçtur ama KDV'nin doğasında bu vardır" diyen Ağbal, sizden alınan bu borcu süratle iade edilmesi gerektiğini, KDV iadesini hızlandırma konusunda çalışma yaptıklarını söyledi.


- "Damga vergisini tamamen kaldıramayız"


Damga vergisinin tamamen kaldırılmasının mümkün olmadığını anlatan Ağbal, maliyet oluşturan ve kayıtdışılığa iten konularda düzenlemeler yapacaklarını kaydetti.

Ağbal, "Damga vergisi toplam itibarıyla bizim için önemli bir gelir kaynağı. Yani bir anda damga vergisinin oluşturduğu o gelirden vazgeçemeyiz." değerlendirmesini yaptı.

Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki (OSB) emlak vergisi maliyetlerinin azaltılması için bir çalışma yapıldığını aktaran Ağbal, gecikme faizi oranlarıyla ilgili bir düzenleme üzerinde de çalışacaklarını kaydetti.

İyi mükellefe belge dışında takdiri gösteren bir ödül verilmesi gerektiğine işaret eden Ağbal, "O konuda da çalışma yaparız." dedi.


- "Mükellefimize zor gününde vergide kolaylıklar getirmeyi düşünüyoruz"


Vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir çalışma yürüttüklerini belirten Ağbal, sicili temiz ve zora düşmüş mükellefe, kötü gününde vergiler konusunda destek olmak istediklerini kaydetti.

Ağbal, düzenlemelerin ardından çalışmayı kamuoyuna duyuracaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Başka ülke uygulamalarını da gözden geçiriyoruz. İnşallah genel yapılandırma taleplerini ortadan kaldıracak şekilde gerçekten iyi gününde vergisini ödeyen bir mükellefimize zor gününde verginin kendisinde, faizinde, ödeme süresinde bir takım kolaylıklar getirmeyi düşünüyoruz. Bugünkü tecil müessesesinden daha ileri bir adım. Hani sanayicimiz zaman zaman diyor ya, 'kapıyı önce bankacılar çalar, sonra maliyeciler' diye… Yani biz kapınızı bir sorun varsa yardımcı olalım diye çalmak istiyoruz."



- "İhtisas Vergi Daireleri ağustos gibi İstanbul'da"


Gıda ürünlerinde ilave KDV indirimlerinin mümkün olmadığını belirten Ağbal, ara mallarda uygulanan girdi KDV'lerinin aşağı çekilmesi konusunda çalışmalar yapıldığını söyledi.

Ağbal, tekstil sektöründeki girdi kalemleriyle ilgili de somut önerileri memnuniyetle ele alacaklarını bildirdi.

Göreve gelmesinin ardından süratle vergi iade süreçlerini hızlandırmak için çalışma başlattığını belirten Ağbal, "Kimsenin vergi dairesinde tanıdık bulmasına gerek kalmayacak. KDV iadesinde süreçlerinin hızlanması ve bürokrasinin azaltılması için özel çalışıyoruz." dedi.

Ağbal, şunları kaydetti:

"Önce hazır olduğu için Ankara'da başladık, ağustos gibi İstanbul'da yapacağız. İhtisas Vergi Daireleri kuralım dedik. Bu vergi dairesi münhasıran iade talep eden işletmelerimizin iadelerini yapsın. Burada seçilmiş nitelikli elemanlarımız olsun, bu vergi dairesi mükellefin vergi dairesindeki bütün bilgilere sahip olsun ve dolayısıyla iadeleri hızlı bir şekilde buradan yapabilelim."

KDV iade süreçlerindeki bütün yazışmaları kaldırarak elektronik ortama aktarmak istediklerini anlatan Ağbal, mükelleflerin süreçten daha fazla bilgi sahibi olarak yararlanmasını istediklerini bildirdi.

Ağbal, yeminli mali müşavirlerin (YMM) raporlarının standartlaştırılması ve farklı kamu kurumlarından istenen evrakların tamamının elektronik ortama taşınması için de çalışma içinde olduklarını söyledi.


- "Asgari ücrete 100 lira devlet desteği 2017'de olmayacak"


Ağbal, asgari ücret artışına destek olmak için özel sektöre 1 yıllığına 100 liralık devlet desteği getirdiklerini söyledi.

Asgari ücretin her yıl arttığını, devlet desteğinin 2016 yılını kapsadığını ifade eden Ağbal, şöyle devam etti:

"Biz bu defa asgari ücreti yükselttik. Millet olarak dedik ki artıralım, artırdık. Bunun 2016 yılına ilişkin bir yükü geldi. Bu yükün yüzde 40'ını biz üzerimize aldık, siz de bu konuda bir gayret gösteriyorsunuz ama 2017 geldiğinde zaten asgari ücret artacak, dolayısıyla bu sürekli kalıcı bir destek değil bu yıla ilişkin bir destektir. Onu da açıkça ifade edeyim."

- "Vergi inceleme süresini 5 yıldan 3 yıla çekmek için talimat verdim"


Elmas mamüllerindeki ÖTV avantajlarının kürk mamülleri için de sağlanabileceğini aktaran Ağbal, "Sektörü nasıl destekleyebiliriz konusunda olumlu bir çalışmayı inşallah hep beraber yaparız." dedi.

Maliye bürokrasisinin mükellefi bezdirmemesi gerektiğini anlatan Ağbal, "Asla vergi denetiminden korkulmamalı. Vergi denetimi bir korku aracına dönüşmemeli. Mükellefin hakkı ve hukuku denetimin başından sonuna kadar her şeyin üstünde tutulmalı." ifadelerini kullandı.

Naci Ağbal vergi inceleme zaman aşımı sürelerinin kısaltılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Beş yıllık süre uzun bir süre. Bir mükellefin kafasında her zaman için geçmiş 5 yıla ilişkin kaygı var. Biz denetim elemanı sayısını 3-4 binlerden 10 binlere çıkardık. Artık bilgi işlem teknolojileri var. Çok daha kaydi ekonominin olduğu bir ortamdayız. Yani kesin olmamakla beraber 'bu vergi inceleme süresini 5 yıldan 3 yıla çekebilir miyiz?' diye arkadaşlara bir çalışma yapın diye talimat verdim.

Bu işletmelerimizin geçmişe dönük endişelerini ve olumsuz beklentilerini kırabilir. Ben artık 3 yıllık bir zaman aşımı süresi varsa o zaman hesabımı kitabımı ona göre yapmam lazım. ben bir yıl bitiyor, ondan sonra düşünüyorum, 'acaba geçmiş 5 yıldan dolayı maliye bana ne diyecek?' Bunları mutlaka ortadan kaldırmamız lazım."


-"Geçici vergiyi kaldıramayız"


ÖTV konusunda yapılan düzenlemelerin arkasında akaryakıt sektöründe yaşanan sıkıntıların olduğunu söyleyen Ağbal, "Madeni yağ konusunda sıkıntılar yaşadık. Bu gibi durumlar bizleri daha sıkı kurallar koymaya zorluyor. Burada sektörlerimizin kendi öz denetimi yapmaları lazım. Yanlış yapan yüzünden doğru yapanı cezalandırmayalım. Devletin görevi yanlış yapanı gidip bulmak, yakalamak ve onu vergisel yükümlülüklerine uyması konusunda gereğini yapmaktır." dedi.

Ağbal, amortisman oranlarının düzenlenmesine ilişkin çalışma yapılması konusunda arkadaşlara talimat verdiğini ifade etti.

İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda özel sektörün yapacağı yatırımlarda hükümetin destek olacağını belirten Ağbal, konuya ilişkin detayların kendisi ile paylaşılması durumunda daha faydalı sonuçların alınabileceğini dile getirdi.

Bakan Ağbal, Ar-Ge merkezlerini ücretler üzerinden desteklediklerini ancak özellikle araştırma geliştirme doğrudan kullanılan makine ve ekipman bağlamında KDV konusunda neler yapılabileceğine dair sektör temsilcileri ile görüşmek istediğini aktardı.

Geçici verginin kaldırılmasına ilişkin olarak Ağbal, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Geçici vergiyi kaldıramayız. Sadece enflasyon nedeni ile gelen bir vergi değil. Ayrıca sadece Türkiye'de de uygulanmıyor. 'Enflasyon düştü neden geçici vergi ödüyoruz' diyenler var. Hiç enflasyon olmayan ülkelerde geçici vergi var. Neden? Geçici vergi uygulaması, kamu finansmanı açısından yıl içinde kamu finansmanına süreklilik sağlayan bir kamu kaynağı. Fakat dördüncü dönem geçici vergi beyannamesinin kaldırılması konusunda gelir vergisi kanun tasarısında bizim bir düzenlememiz var. Kurumlar vergisi beyannamesinin de bir miktar öne gelmesini arzu ediyoruz. Muhasebeci arkadaşlar bunu yetiştiremeyiz diyor. İstiyoruz ki, 3 dönem geçici vergi beyannamesinden sonra kurumlar vergi beyannamesi verilsin."

Vergi dilimlerinin gözden geçirilmesi husundaki talepler üzerine Ağbal, "Artan oranlılık vergi adaletinin olmazsa olmazıdır. Ne kadar geliriniz varsa o kadar vergi ödemeniz gerekiyor. Son dönemde yıl içerisinde gelirin artmasına bağlı olarak üst dilime girilmesiyle kişilerin gelirlerinde tabi ki bir miktar değişme olacak. Bu konuda şöyle bir talepte bulunulmamalı: 'Artan oranlılık ne sadece ücretlileri ilgilendiriyor, ne de sadece serbest meslek erbabını ilgilendiriyor, hepimizi ilgilendiriyor. Sanayici olarak yıllık gelir beyannamesi verdiğiniz zaman beyan ettiğiniz tutara göre yüzde 15 ile yüzde 35 arasında vergi ödüyorsunuz. Maliye Bakanlığı olarak artan oranlılık sistemini bozacak geçici bile olsa bu düzenlemeye olumlu bakmıyoruz. Vergi gelirleri konusunda hassas olalım." diye konuştu.

Ağbal, çek kanunu ile ilgili Adalet Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bir düzenleme içerisinde olduğu bilgisini verdi.


- "Finansal paranoyaya kapı aralamak hiç kimsenin yararına olmayacaktır"


İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise bankaların son haftalarda reel sektöre yönelik şüpheci yaklaşımının sanayiciler için sorun oluşturduğuna belirterek, "Bankalar sıkıntılı zamanlarda daha fazla anlayışlı olmalı. Aksi bir tutum takınılarak piyasalarda ve iş dünyasında bir finansal paranoyaya kapı aralamak hiç kimsenin yararına olmayacaktır." diye konuştu.

Bankalar ile reel sektörün aynı gemide yer aldığına değinen Bahçıvan, "Bankalar bizi iyi gün müşterisi değil, sürekli iş ortağı olarak görmelidir. İSO olarak riskleri ve fırsatları birlikte gören, çözüme odaklı, iyimserliği ön planda tutan, ülkemizin yarınlarına güvenen bir yaklaşıma bugüne kadar önem verdik, bundan sonra da önem vermeye devam edeceğiz." dedi.

Bahçıvan, sanayicilerin son aylarda karşılıksız çekler, iflas ertelemeler, ekonomik güven endeksindeki düşüş ve banka kredilerinde yaşanan sorunlar gibi olumsuz gelişmelerle karşı karşıya olduklarını vurguladı.​

(Bitti)



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.