Markale katliamı kurbanları anıldı

Markale katliamı kurbanları anıldı
Saraybosna'daki Markale pazar yerinde 5 Şubat 1994'te katledilen 68 kişi için anma töreni düzenlendi

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Markale pazar yerinde 5 Şubat 1994'teki katliamın kurbanları anıldı.

Sırp Cumhuriyeti Ordusu (VRS) tarafından düzenlenen havan saldırısı sonucu 68 kişinin hayatını kaybettiği ve 144 kişinin yaralandığı Markale'deki pazar yerinde anma töreni düzenlendi.

Kurban yakınları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve siyasiler katliamın kurbanları için yapılan anıta çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulunup dua etti.

Saraybosna Kantonu (KS) Çalışma, Sosyal Politika ve Göçmenler Bakanı Amela Dautbegovic, burada yaptığı konuşmada, bugün sadece Markale'de hayatını kaybedenleri değil, savaş boyunca Saraybosna'da hayatını kaybeden tüm kurbanları andıklarını söyledi.

Dautbegovic, "Markale, meydan okumanın ve mücadelenin sembolüdür. Saraybosna'ya ve Saraybosnalılara yapılanları unutmayalım, unutturmayalım" şeklinde konuştu.

Markale'deki katliamda kız kardeşini kaybeden Asim Skamo da pazar yerindeki patlamadan kendisinin de yaralı olarak kurtulduğunu belirterek, "Aradan 22 yıl geçse de pazar yerinin yakınından geçmek hala çok zor geliyor" dedi.

- Markale'de iki katliam yaşandı

Markale pazar yerinde 68 kişinin hayatını kaybettiği ilk katliamın yanı sıra 28 Ağustos 1995'te ikinci bir katliam daha yaşandı. Sırp birliklerinin havan topuyla ikinci kez vurduğu pazar yerinde 43 kişi hayatını kaybederken, 75 kişi de yaralandı.

Markale'de yaşanan ikinci katliamın ardından NATO güçleri Saraybosna'yı kuşatan Sırp askeri birliklerinin konuşlandığı noktaları bombalayarak Bosna'daki savaşın sona ermesinde önemli rol oynamıştı.

- Suçlulara verilen cezalar

Bosna'daki savaşta, Sırp Cumhuriyeti Ordusu'na bağlı Saraybosna-Romaniya Kolordu Komutanlığı görevini yürüten Stanislav Galic, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) tarafından, aralarında Markale katliamının da bulunduğu, Saraybosna'nın kuşatılması sırasında işlenen suçlar nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırılırken, ordudaki üst düzey komutanlardan Dragomir Milosevic'e ise 29 yıl hapis cezası verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.