Masat Sulaması'nda, sulama oranı yüzde 80'e çıkacak

Masat Sulaması'nda, sulama oranı yüzde 80'e çıkacak
DSİ tarafından, Bayburt'taki Masat Sulaması için hazırlanan revizyon projesinin uygulanmasıyla yaklaşık yüzde 20 seviyesinde olan sulama oranının yüzde 80'e çıkarılması hedefleniyor

BAYBURT (AA) - Bayburt'taki Masat Sulaması için hazırlanan revizyon projesinin uygulanmasıyla yaklaşık yüzde 20 seviyesinde olan sulama oranının yüzde 80'e çıkarılması hedefleniyor.

DSİ 22. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Aydıntepe ilçesinde 112 bin 600 dekar alana hizmet veren Masat Sulaması için hazırlanan Aydıntepe Çayıryolu 1. Merhale Masat Sulaması Planlama Revizyonu Raporu Sözleşmesi'nin, DSİ 22. Bölge Müdürü Mahmut Berber ile yüklenici firma yetkilisi arasında imzalandığı belirtildi.

Açıklamada, Berber'in şu ifadeleri yer aldı:

"Bayburt İl Özel İdaresinin Gümüşdamla membasında yaptığı ve yaklaşık 1,5 hektometreküp depolaması bulunan Aydıntepe Yayla Göleti'nin aşağısında bulunan Gümüşdamla Deresi üzerinde 1715 metre talveg kotunda ve 50 metre yüksekliğinde gölet inşa edilecek. Böylece Gümüşdamla köyüne ait yaklaşık 4 bin dekar tarım arazisinin sulaması yapılacak. Ayrıca, sulamadan artan su ile Masat Sulaması'nın P3 ve P2 kanalına su aktarımı yapılması suretiyle pompajlı olan bu bölümde de cazibeli sulama yapılmasının sağlanması hedeflenmektedir."

Planlama revizyonu işi kapsamında Masat Sulaması'nın regülatörlerinden biri olan Vahşen regülatörünün membasında yeni bir gölet inşasının da planlandığını vurgulayan Berber, şunları kaydetti:

"İnşa edilecek bu gölet vasıtası ile Vahşen regülatörüne takviye yapılarak, P2 kanalına cazibeli su akışının kesintiye uğramaması sağlanacaktır. Aydıntepe ilçesi İncili köyü mevkisinde de bir depolama tesisi ön görülmüş olup, bu tesisin hayata geçmesi ile P2 ve P3 kanallarına cazibeli su aktarımı sağlanabilecektir. Bu çalışmaların neticelenmesi ile Masat Sulaması'nın pompajlı bölümleri büyük ölçüde cazibeli sulamaya kavuşacak ve yüzde 10-20 seviyelerinde olan sulama oranı yüzde 70, 80 mertebelerine çıkacaktır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.