Meme kanserinden ölümler yüzde 14 arttı

Meme kanserinden ölümler yüzde 14 arttı
Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, kanserin sık görülmesi ve ölümlere yol açması dolayısıyla önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, "Ülkemizde her 4 kadından birinde meme kanseri görülebilmektedir. Verilere göre meme kanseri sık

Meme kanseri ve kanser taramalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Aytekin Kemik, kanserin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sık görülmesi ve ölümlere yol açması nedeniyle oldukça önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Türkiye'de kadınlarda en sık görülen kanserlerin meme, rahim, kalın bağırsak ve akciğer kanseri olduğuna vurgu yapan Kemik, "Erkeklerde ise en sık görülen kanserler arasında akciğer kanseri ilk sırayı alırken bunu prostat ve kalın bağırsak kanserleri izlemektedir. Ülkemizde her 4 kadından birinde meme kanseri görülebilmektedir. Globocan 2012 verilerine göre meme kanseri sıklığının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığını belirtmiştir" diye konuştu.

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ

 

Meme kanserinin belirtilerinin bilinmesinin erken teşhis açısından önemli olduğunu vurgulayan Kemik, "Memede ağrısız zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesi, deride kalınlaşma, şişlik ve tahriş, meme ucunun hassaslaşması, meme ucunun içe çökmesi, memeden renkli akıntı gelmesi gibi değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmemek gerekir. Aslında kansersiz bir yaşamda bizim elimizde. Tütün kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakının. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden, alkolden uzak durun. Günlük besin tüketiminizin çeşitli olmasına dikkat edin. Özellikle bitkisel gıdalara ağırlık verin. Ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durun" şeklinde konuştu.

"32 OCAĞA DÜŞECEK ATEŞ ENGELLENDİ"

 

Mersin'de Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında vatandaşları ücretsiz taramadan geçirdiklerini kaydeden Kemik, "Tarama programı çerçevesinde aile sağlığı merkezlerimize ve KETEM'e başvuran 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 30-65 yaş arasındaki kadınlara serviks kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapılmaktadır. KETEM ve aile sağlığı merkezlerimizin değerli katkılarıyla Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce ilimizde kanser taramaları çerçevesinde 2013 ve 2014 yılının ilk 8 sekiz ayında, 28 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 29 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması, ayrıca 38 bin vatandaşımıza serviks kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapılmıştır. Bu taramalar sonucunda, 19 kadınımızda meme kanseri, 10 kadınımızda serviks kanseri ve 3 kişide kolon kanseri erken teşhis edilmiştir. Böylece 32 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 32 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığımızca İllerin haftalık mamografi, smear ve GGT verileri yayınlanmakta olup, 22-26 Eylül 2014 tarihlerini kapsayan haftalık mamografi veri çizelgesinde Mersin ilimiz en fazla tarama yaparak Türkiye birincisi olmuştur. Smear ve GGT veri çizelgesinde ise Türkiye genelinde 2. il olmuştur" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.