Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı açması

Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı açması
Refah Sınır Kapısı'ndan açık olduğu 3 gün boyunca 2 bin 439'u Mısır'a, bin 122'si de Gazze'ye olmak üzere 3 bin 561 kişi geçti- Mısır'dan Gazze'ye 4 bin 200 ton çimentonun girişi sağlandı

GAZZE (AA) - Mısır'ın askeri darbenin ardından neredeyse sürekli kapalı tuttuğu Gazze'nin dış dünyaya açılan tek kapısı konumundaki Refah'tan, açık kaldığı 3 gün boyunca, hasta ve öğrencilerin de aralarında bulunduğu 3 bin 561 kişinin geçtiği bildirildi.

Gazze Şeridi'ndeki Gümrük Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, aralarında hasta, öğrenci ve yabancı pasaport taşıyanların da yer aldığı 2 bin 439 kişinin, Refah Sınır Kapısı'nın açılmasıyla Gazze'den ayrıldığı belirtildi. Açıklamada, bin 122 kişinin Mısır'dan Gazze'ye girdiği, 334 kişinin de Mısır yönetimi tarafından herhangi bir sebep belirtilmeksizin sınır kapısından geri çevrildiği aktarıldı.

- Gazze'ye 4 bin 200 ton çimentonun girişi sağlandı

Gazze'deki İçişleri Bakan Vekili İmad el-Baz da sınır kapısının açık tutulduğu dün akşama kadar Mısır'dan İsrail'in 2014 yılındaki saldırılarında büyük bir yıkım yaşayan Gazze'ye 4 bin 200 ton çimentonun girişinin sağlandığını söyledi.

Gümrük Konseyinden pazar günü yapılan açıklamada, yaklaşık 3 bini öğrenci, 4 bini hasta, 25 bin kişinin insani ihtiyaçlar nedeniyle Refah Sınır Kapısı'ndan geçmek üzere başvuru yaptığı belirtilmişti.

İnsani ihtiyaçlar geçen cumartesi günü açılan Refah Sınır Kapısı dün akşam tekrar kapatılmıştı.

Mısır yönetimi, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden bu yana Gazze ile arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca birkaç kez kısa süreliğine açılıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, daha önce yaptığı açıklamada, Ramallah yönetiminin Gazze Şeridi'ne dönmesi ve Refah sınırını kontrol etmesi halinde sınır kapısını sürekli olarak açacaklarını belirtmişti.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.