Mısırlı imamın CIA tarafından kaçırılması

Mısırlı imamın CIA tarafından kaçırılması
AİHM, CIA tarafından kaçırılan imamın yaptığı başvuruda İtalya’yı mahkum etti

PARİS (AA) - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Mısırlı Ebu Ömer ismiyle bilinen Mustafa Hasan Nasır’ın Milano’da imamlık yaparken 2003 yılında ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) ajanları tarafından kaçırılması ile ilgili davada İtalya’yı mahkum etti.

AİHM'in gerekçeli kararında, ‘’Mısırlı imamın alı konması ve yurt dışına kaçırılmasının İtalyan yetkililerinin bilgisinde gerçekleştiğine’’ hükmedildi.

Bu konuda 2009 yılında yapılan başvuruyu bugün karara bağlayan AİHM, İtalya’nın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) işkence ve kötü muamelenin yasaklanması ile ilgili 3. maddesi, özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. maddesi, özel ve aile yaşamına saygı ile ilgili 8. maddesi ile etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

İtalya, karar gereği Nasır’a 70 bin avro, eşine ise 15 bin avro maddi tazminat ile mahkeme masrafları olarak bu iki kişiye ayrıca toplam 30 bin avro para cezası ödeyecek.

İtalyan mahkemesi, daha önce insan kaçırma suçları işlediği tespit edilen ve gıyaplarında yargıladığı iki CIA ajanına 9 yıl hapis cezası vermiş, ancak daha sonra bu ceza cumhurbaşkanı tarafından, hükümlülerin affına ilişkin yasa uygulanarak kaldırılmıştı.

İtalya’ya 1998 yılında gelen Mısırlı Ebu Ömer, 2000 yılında bu ülkeden siyasi mülteci statüsü almış ve 2001 yılında bu ülkede evlenmişti.

Nasır, CIA ajanları tarafından eşi ile birlikte 2003 yılında Almanya üzerinden Mısır’a kaçırılıp alı konulması ile ilgili olarak 2009 yılında AİHM’e başvurmuştu.

İmamın avukatları, Nasır’ın Mısır’da tutulduğu cezaevinde işkence gördüğünü iddia etmişti. Nasır, Mısır’da 4 yıl cezaevinde kalmasının ardından, hakkında suçlama yapılmadan serbest bırakılmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.