Musul'u kurtarma operasyonu

Musul'u kurtarma operasyonu
ITC Erbil Milletvekili Maruf: - "ITC olarak kısa bir süre önce ABD Erbil Başkonsolosluğu'nda bulunan askeri yetkililerle bir araya geldik. Görüşmede Musul ve Telafer kentinin terör örgütü DAEŞ'ine elinden geri alınmasını etraflıca konuştuk"- "Musul'daki t

ERBİL (AA) - Irak Türkmen Cephesi (ITC) Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Milletvekili Aydın Maruf, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul ve Telafer kentlerinin kurtarılması için 15 bin kişilik askeri destek gücünün kurulmasına karar verildiğini belirterek, "Söz konusu gücün içerisinde iki bin Türkmen askeri de yer alacaktır" dedi.

Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ITC olarak kısa bir süre önce ABD Erbil Başkonsolosluğu'nda bulunan askeri yetkililerle bir araya geldik. Görüşmede Musul ve Telafer kentinin terör örgütü DAEŞ'in elinden geri alınmasını etraflıca konuştuk. Söz konusu her iki kentin Türkmenler için hayati önemi haiz olduğunu belirttik. ABD'li askeri yetkililere, teröristlere karşı yapılacak olası bir askeri operasyonda Türkmenler'in de hazır olduğunu ve katılma isteği mesajını ilettik" diye konuştu.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin "Musul'un geri alınması" konusunda Irak merkezi hükümeti ve IKBY ile ortak bir askeri planlarının olduğunu belirten Maruf, "Kentlerin geri alınması sürecine çok önem veriliyor. Musul'daki tüm etnik ve dini unsurları kapsayan yaklaşık 15 bin askerden oluşacak bir güç kurulacaktır" ifadelerini kullandı.

Söz konusu askeri gücün görevine de değinen Maruf, "Irak ordusu ve Peşmerge güçleri tarafından kurtarılan bölgelerin denetimini ve kontrolünü sağlamakla yükümlü olacaklar"dedi.

Bu çerçevede ABD'li askeri yetkililere özellikle Telafer'de Türkmen askeri gücünün yer almasını istediklerini söyleyen Maruf, "İki bin Türkmen askeri kurulacak destek gücünün içerisinde yer alacaktır. Şu ana kadar 1 bin 800 Türkmen bu güce katılmak için ismini yazdırdı" bilgisini paylaştı.

Destek gücünün nerede ve nasıl eğitim alacağına ilişkin ise Maruf, "Teröristlerin elinden geri alınacak bölgelerin denetimini yapacak güçler, Musul'un Mahmur ilçesinde askeri eğitimlerine başlayacak. Destek gücü rolündeki askerlerin tüm teçhizatı ve silahı Irak ordusu tarafından temin edilecektir" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.