Nijer'deki devlet başkanı seçimi siyasi krize dönüşebilir

Nijer'deki devlet başkanı seçimi siyasi krize dönüşebilir
Uzmanlar, muhalefetin boykot edeceği seçimin ikinci turundan sonra ülkede siyasi kriz yaşanabileceği uyarısında bulundu

NIAMEY (AA) - Nijer'de uzmanlar, 20 Mart'ta yapılması planlanan devlet başkanı seçiminin ikinci turunu muhalefetin boykot etme kararının siyasi krize yol açabileceğini belirtti.

Niamey Üniversitesi'nde araştırma görevlisi Amadu Bubakar Hasan, Nijer'de devlet başkanlığı sürecini AA muhabirine değerlendirdi.

İkinci tura kalan eski meclis Başkanı Hama Amadu'nun tutuksuz yargılanma talebine karşılık verilmediği için muhalefetin aldığı boykot kararının siyasi krize dönüşebileceğine dikkati çeken Hasan, "Muhalefetin, seçimi organize eden kurumlardan çekilmesi seçim sonuçlarını ve yeni devlet başkanını tanımayacağı anlamına gelebilir ve bu, seçimin meşruiyetini yok ederek Nijer'i çıkmaza sokabilir" ifadesini kullandı.

Başkentteki Abdu Mumuni Üniversitesi profesörü ve siyaset bilimi uzmanı İssufu Abdu ise Amadu'nun, katılması durumunda seçimin meşruiyet kazanacağına işaret ederek serbest bırakılmasa ve seçimi kazanmasa da Amadu'nun muhalefet kanadının lideri olabileceğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen eski bir bakan, 1990 yılından bu yana her 5 yılda bir siyasi krizle karşı karşıya kalan Nijer'in bu seçimden sonra da siyasi krize sürüklenebileceği uyarısında bulundu.

Devlet Başkanlığı'nda müfettişlik görevinde bulunan İssufu Bubakar Kado Magagi, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki kişisel hesabında, diyalog sürecinin oluşturulabileceği mesajını yayımladı. Magagi, seçim sürecinin sonuçlanabilmesi için siyasi aktörlere sükunet çağrısı yaptı.

Seçim komisyonundan geçen hafta yapılan açıklamada, 21 Şubat'taki devlet başkanı seçiminde resmi olmayan sonuçlara göre, Devlet Başkanı Mahamadu Issufu'nun yüzde 48,4, Amadu'nun ise yüzde 17,7 oy aldığı kaydedilmişti. Adaylardan hiçbiri yüzde 50'nin üzerinde oy alamadığı için seçimlerin ikinci turunun 20 Mart'ta düzenlenmesi planlanıyor.

Muhalefetten 17 partiyi birleştiren 2016 Değişim Koalisyonu (COPA), devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turundaki oyların resmi olarak açıklanmamasını gerekçe göstererek seçimlerden çekildiğini duyurmuş, meclisteki diğer muhalif üyeleri de Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu ile parlamentodan çekilmeye çağırmıştı.

İktidardaki Demokrasi ve Sosyalizm için Nijer Partisi ve seçim komisyonu ise seçimin ikinci turunun muhalefetin boykot kararına rağmen yapılacağını duyurmuştu.

Öte yandan, ülkedeki belirli sendikaları bir çatı altında toplayan Nijer İşcileri Sendikası (ITN) tarafından hafta sonu yapılan yazılı açıklamada, Devlet Başkanı İssufu Mahamadu'dan muhalefetin de katılacağı bir siyasi diyalog talep edilmişti.

Mahkeme, bebek kaçakçılığıyla suçlanan ve cezaevinde bulunan Amadu'nun yargılanma sürecine ilişkin kararını 23 Mart'ta verecek. Amadu, eşi, dönemin Tarım Bakanı Abdou Labo ve yaklaşık 20 kişinin, Nijer-Nijerya arasında bebek kaçakçılığı yaptığı iddia ediliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.