Nijerya Devlet Başkanı Buhari'nin Sağlık Durumu

Nijerya Devlet Başkanı Buhari'nin Sağlık Durumu
Doktorları sağlık durumunun iyi olduğunu açıklasa da bazı kesimler Buhari'nin yurt dışında tedavi görmesi gerektiğini savunuyor

ADDİS ABABA (AA) - Doktorları, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin sağlığının iyi olduğunu kaydederken, bazı kesimler Devlet Başkanı'nın durumunun kötüye gittiğini ileri sürüyor.

Ülkede, Buhari'nin sağlık durumuyla ilgili tartışmalar devam ediyor.

Buhari'nin tedavisini yürüten doktorlar, Devlet Başkanı'nın sağlık durumunun iyi olduğunu ancak bir süre dinlenmesi gerektiğini açıkladı.

Buhari'nin eşi Ayşe Buhari de Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Buhari'nin sağlık durumuyla ilgili herkesi bilgilendirmek istiyorum. Buhari'nin sağlık durumu tahmin edildiği kadar kötü değil. Bu süre içinde de o yapması gereken görevleri yerine getiriyor." ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı'nın sözcülerinden Garba Shehu, Buhari'nin hükümet işlerini yürüttüğünü ve yardımcılarıyla her gün görüştüğünü bildirdi.

- "Sağlık durumu kötüye gidiyor"

Ancak bazı kesimler Buhari'nin durumunun ciddi olduğunu ve yurt dışında tedavi görmesi gerektiğini savunuyor.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Buhari'nin de üyesi olduğu Tüm İlericiler Kongresinin önde gelen liderlerinden Bisi Akande, Devlet Başkanı'nın sağlık durumunun kötüye gittiğini ileri sürerek, bu durumun ülkeyi krize götürebileceğini söyledi.

Nijeryalılar'dan Buhari için dua isteyen Akande, "Bugün ülkenin önünde iki sorun var. Birincisi devlet başkanının sağlık durumu ki bu durum Buhari'nin kontrolü dışında gelişiyor ve biz buna hazırlıklı değiliz. İkincisi ise Ulusal Meclis ile Başkanlık arasındaki uyuşmazlık. Bu bizi, 1999'dan bu yana kazandığımız demokrasi ilerlemesini kaybetmemize ve benzeri görülmemiş bir yıkıma götürebilir." diye konuştu.

Ayrıca insan hakları savunucusu Femi Falana, Cibrin İbrahim ve Wale Omole gibi akademisyen, avukat ve sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerinden oluşan ondan fazla kişi de Buhari'ye "tedavi ol" çağrısında bulundu.

Lagos şehrinde özel bir hastanenin kurucusu ve aynı zamanda Ulusal Problemler ve Çözümler (NPS) adlı sivil toplum örgütünün Başkanı Omole, ülkedeki tıbbi ekipmanların yetersizliğine dikkati çekerek, Buhari'nin yurt dışında tedavi görmesi gerektiğini dile getirdi.

Buhari, 19 Ocak'ta tedavi amacıyla Londra'ya gitmiş, yaklaşık iki ay tedavi gördükten sonra martta Nijerya'ya dönmüştü. Fulani kökenli 74 yaşındaki Buhari, askeri darbeyle iktidara geldi ve 31 Aralık 1983-27 Ağustos 1985 döneminde Nijerya Devlet Başkanı olarak görev yaptı. Nijerya ordusundan Tümgeneral rütbesiyle emekli olan Buhari, 2015 genel seçimlerini kazanarak tekrar Devlet Başkanlığı görevini üstlendi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.