Nijerya'da Boko Haram'la mücadele

Nijerya'da Boko Haram'la mücadele
Devlet Başkanı Buhari, Güney Afrika merkezli telekom şirketi MTN'yi, Boko Haram militanlarına yardım etmekle suçladı

ABUJA (AA) - Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, ülkenin en büyük telekom şirketi MTN'nin, terör örgütü Boko Haram'ın güvenlik güçlerinden kaçmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Buhari, Başkent Abuja'da Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jacob Zuma ile yaptığı ortak basın toplantısında, Güney Afrika merkezli MTN'nin, kullanıcılarını zamanında kayıt altına almayarak ya da kayıtlı olmayan hatları iptal etmeyerek Boko Haram militanlarının emniyet güçlerinin denetiminden kaçmasına yol açtığı için yüksek meblağlarda para cezasına çarptırıldığını savundu.

Ülkede Boko Haram'a karşı mücadele kapsamında tüm ağ sağlayıcılarına kullanıcılarını kaydetme direktifi verildiğini belirten Buhari "Maalesef, MTN çok çok yavaş davrandı ve ölümlere katkıda bulundu. Bu nedenle Nijerya Haberleştme Komitesi (NCC) bu cezayı verdi" diye konuştu.

Hükümetin temel endişesinin güvenlik olduğunu ifade eden Buhari "Kayıtlı olmayan GSM kartları teröristler tarafından kullanılıyor ve 2009'dan bugüne kadar en az 10 bin Nijeryalı Boko Haram'ın kurbanı oldu" dedi.

Buhari, telekom şirketinin para cezasına karşı açtığı davadan vazgeçerek cezanın bir kısmını ödemeyi kabul ettiğini, sorunun çözülme yolunda olduğunu dile getirdi.

Nijerya Haberleşme Komitesi, MTN Nijerya'yı, geçen yıl ekim ayında milyonlarca numarayı kaydetmediği ya da kayıtsız numarayı iptal etmediği gerekçesiyle 5,2 milyar dolar para cezasına çarptırmış, bu ceza daha sonra 3,9 milyar dolara düşürülmüştü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.