Obama'dan IŞİD açıklaması

Obama'dan IŞİD açıklaması
ABD Başkanı Obama, terör örgütü IŞİD'in gerçek bir tehdit olduğunu ve küçümsememek gerektiğini belirtti

ABD Başkanı Barack Obama, NPR'in "Morning Edition" programında Steve Inskeep'in sorularını yanıtladı.

Kongre'de Ocak ayından itibaren çoğunluğun Cumhuriyetçilere geçmesiyle bazı konularda yönetim ve Kongre'nin birlikte çalışabileceğini ama bazı konularda fikir ayrılıklarının devam edeceğini kaydeden Obama, bu nedenle veto hakkını kullanabileceği alanlar ortaya çıkmasını beklediğini söyledi.

Obama, "Sağlık, çevre, temiz su ve hava gibi alanlarda elde ettiğimiz kazanımları savunmaya devam edeceğim" dedi.

Başkanlığı döneminde Küba'ya büyükelçilik açılmasına karar veren Obama'nın, Tahran ile de benzer bir sürece girme olasılığının bulunup bulunmadığına yönelik soru üzerine, "Asla, asla demem ama bu tür şeyler adım adım gitmeli" yanıtını verdi.

"Küba'da 50 yıl boyunca aynı yöntemi deneyip bir şeyleri değiştiremediklerini" ifade eden ve Küba'yı "küçücük ve ABD için önemli bir tehdit oluşturmayan" ülke olarak tanımlayan Obama, İran'ın ise büyük ve karmaşık, terörizmi destekleyen, nükleer silah veya en azından nükleer silah için gereken parçaları geliştirme girişimi olan bir ülke olduğunu savundu. Obama dolayısıyla hem ABD'nin bu iki ülke ile tarihi ilişkilerinin hem de ABD'nin bu iki ülkeyle karşı karşıya bulunduğu durumların farklı olduğunu anlattı.

Obama, yine de İran ile nükleer meselede gerçekten anlaşmaya varılabilirse bunun zaman içinde iki ülkenin ilişkilerinin geliştirilmesine de yardım edeceğini bildirdi.

"IŞİD GERÇEK BİR TEHDİT"

IŞİD tehdidini de küçümsememek gerektiğini aktaran Obama, bunların El Kaide gibi kendilerini periyodik saldırılarla sınırlamayıp, büyük toprak kazanıp etkili ordu kurma arzularına sahip olduklarını kaydetti. Bu nedenle IŞİD tehdidini önemsememe yoluna gitmeyeceğini vurgulayan Obama, "Bu gerçek bir tehdit" ifadesini kullandı.

Obama, IŞİD ile savaşmak için kendilerinin asker gönderip, Irak'ın savaşacak gücü olmaması halinde bunun kalıcı olmayacağını önceki Irak ve Afganistan savaşlarından bildiklerine dikkati çekerek, bu nedenle şu anki stratejiyi tercih ettiklerini belirtti.

Başkanlığı döneminde "stratejik sabır ile medyanın haber döngüsünün" birbiriyle uyuşmadığını gördüğünü söyleyen Obama, Kırım'ı ilk ilhak ettiğinde Washington'daki herkesin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "dahi" olduğuna, ABD'ye üstünlük sağladığına ikna olduğunu ama kendilerinin stratejik olarak uyguladıkları yaptırımlar sayesinde, artık en azından Rusya'nın dışındaki bazı insanların Putin'in yaptıklarının akıllıca olmadığını düşünmeye başladığını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.