Obama'nın Hiroşima'ya yapacağı ziyaret

Obama'nın Hiroşima'ya yapacağı ziyaret
Beyaz Saray'a göre Japonya'dan özür dileme konusunu tarihçiler değerlendirmeli

WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın Japonya ziyareti sırasında Hiroşima'ya atom bombası atılması nedeniyle özür dilemeyeceğini, konunun tarihçiler tarafından incelenmesi gerektiğini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, Obama'nın İkinci Dünya Savaşı sırasında atılan bomba nedeniyle Japonya'dan özür dilemesi hakkındaki kararı yeniden değerlendirmeyeceğini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da konunun tarihçilere bırakılması gerektiğini söyledi. Earnest, günlük basın toplantısında, "Özür dilemenin nesi yanlış?" sorusu üzerine, "Bu tarihçilerin düşündüğü ve tarihçiler için incelenmesi tamamen meşru bir konu. Başkan Obama, ziyaretinin, nükleer silahların olmadığı bir dünya hedefinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda ileriye dönük bir sinyal olmasını istiyor." dedi.

Obama'nın ABD'nin bu konuda sorumluluk taşıdığı fikrinde olduğunu aktaran Earnest, şunları ifade etti:

"ABD hala nükleer silah kullanmış tek ülke konumunda. Bu da ülkemize nükleer silahları yok etmede dünyaya öncülük etmesi gerektiği şeklinde bir sorumluluk yüklüyor. Bu hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi başkanların takip ettiği, ayrıca ülkemizi ve gezegenimizi daha güvenli yapacak bir sorumluluk."

ABD Başkanı Obama, bu ay sonunda gideceği Japonya'da ülkesinin İkinci Dünya Savaşı'nda atom bombası attığı Hiroşima kentine tarihi bir ziyaret düzenleyecek. Görevdeyken Hiroşima'ya gidecek ilk ABD Başkanı olacak Obama'nın ziyareti bu bakımdan tarihi önem taşıyor.

Önceki başkanlar, "ABD'nin özür dilediği" izlenimine yol açmamak için Hiroşima veya Nagazaki'yi ziyaret etmemişti. Obama, 2009'da yaptığı bir konuşmada, "Hiroşima ve Nagazaki'deki anılar dünyanın hafızasına kazındı. Ben de başkanlığım sırasında bu kentleri ziyaret etme fırsatı bulursam bundan onur duyacağım." demişti.

ABD, 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya tarihin ilk atom bombasını bırakmış, kentin yüzde 90'ı yıkılmış, ilk anda 80 bin kişi yaşamını yitirmişti. Üç gün sonra da Nagazaki'ye atom bombası atılmış, burada da en az 40 bin kişinin ilk anda öldüğü belirtilmişti. Atom bombasının sonraki etkileriyle büyük çoğunluğu sivil olmak üzere 200 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Japonya, bombaların atılmasından birkaç gün sonra İkinci Dünya Savaşı'nda yenilgiyi kabul etmişti.

Bazı tarihçiler atom bombası atılmasının gereksiz olduğunu hatta suç unsuru taşıdığını belirtirken, bazı tarihçilerse birçok Amerikalının hayatının kurtulduğunu, hatta olası bir ABD istilasında ölecek birçok Japonun da hayatının kurtulduğunu savunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.