Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Edirne’de

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Edirne’de
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Ergene’nin suyu 2018 yılında uygun arıtmadan sonra sanayi ve sulamada, 2020 yılında ise uygun arıtmayla içme suyu olarak bile kullanılacak hale gelecek"

EDİRNE (AA) – Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Ergene’nin suyu 2018 yılında uygun arıtmadan sonra sanayi ve sulamada, 2020 yılında ise uygun arıtmayla içme suyu olarak bile kullanılacak hale gelecek” dedi.

Bakan Eroğlu, Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç’ı ziyareti ardından valilik toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında Edirne’ye her gelişlerinde müjdelerle geldiğini söyledi.

Edirne’ye AK Parti hükümeti döneminde 8 buçuk katrilyonluk yatırımın yapıldığını ifade eden Eroğlu, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) hakkında bilgi verdi.

Ergene Nehri’ndeki kirliliğin giderilmesi amacıyla dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Ergene Havzası Koruma Projesi’ni başlattıklarını anımsatan Bakan Eroğlu, Ergene Havzası için yaklaşık 4 milyar liralık yatırım yapıldığını söyledi.

Basın mensuplarına da seslenen Bakan Eroğlu, “Siz bizim görevimiz olmadığı halde bizi suçluyorsunuz. Böyle bir şeye hakkınız yok. CHP’li belediyelerin yapmadıkları nedeniyle bizleri suçlarsanız buna el insaf derim. Bu kolay bir iş değil, biz 3,2 milyar lira, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 800 milyon yatırımı var burada. Bizim işimiz bu sene tamamlanacak. Ergene’nin suyu 2018 yılında uygun arıtmadan sonra sanayi ve sulamada, 2020 yılında ise uygun arıtmayla içme suyu olarak bile kullanılacak hale gelecek” diye konuştu.

Bir basın mensubunun Ergene’de siyanür tespit edildiği yönünde bilgiler olduğunu sorması üzerine Bakan Eroğlu, artıma tesislerinin devreye girmesi, zirai mücadele ilaçlarının doğru kullanımıyla kimyasal kirliliğin azaldığını belirtti.

Ergene Nehri'nde şuan tuzluluk ve renk problemi olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, "Renk nedeniyle nehir kirli görünüyor. Onu da inşallah tuzluluk ve rengi arıttıktan sonra dipten Marmara'ya vereceğiz" dedi.

Ergene Havzasındaki tarım arazilerinin ne kadarının Ergene Nehri suları ile sulandığı sorusuna Bakan Eroğlu, Ergene Havzası'ndaki tarım arazilerinin tamamına yakınının yer altı ile gölet ve barajlardan sulandığını, nehirden sulamanın havzadaki tarım arazilerin binde birine denk geldiğini ifade etti.

"Saros Körfezi’nde taş ocaklarıyla ilgili çalışmalar durdurulacak mı?" sorusuna ise Bakan Eroğlu, “Taş ocakları Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Özel İdare’den ruhsat alarak çalışıyorlar. Yerleşim yerine yakın değilse, mahfuz ormanlık alanda değilse onlara izin veriyoruz. Çevre açısından bir olumsuzluk olursa işletme durduruluyor. Oradaki taş ocakları DSİ’nin baraj çalışması için kullanılıyor, baraj bittikten sonra alanı da ağaçlandıracağız" diye cevapladı.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da söz alarak soru sordu.

Gaytancıoğlu’nun, “Ergene’yi CHP’li belediyelerin kirlettiğini söylediniz, sadece evsel atıklarla nehirde siyanür çıkar mı, 1600 sanayi atık suyunu da Marmara’ya deşarj edeceğini söylediniz. Ergene’yi kirleten evsel atıklar değil vahşi sanayileşmedir” yönündeki sorusuna Eroğlu, şöyle cevap verdi:

“CHP'li belediyelerin atık su arıtma tesisi yoktu. Bunları kanunen belediyelerin yapması gerekir. Bu belediyelerin göreviydi biz yapıyoruz. Teşekkürünüzü beklerdim. Kirlilik sanayiden ve evsel atıklardan geliyor. Marmara’ya deşarj en ileri arıtmadan sonra, uluslararası standartlar ölçüsünde yapılacak. Ergene’yi şuan kirleten biz değil sanayi ve belediyeler. Demirel’in ‘su vardı da biz mi içtik’ sözü gibi ben de ‘Ergene temizdi de biz mi kirlettik’ diyorum.”

Bakan Eroğlu, toplantının ardından toplu açılış törenine geçti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.