Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki cinsel istismar iddiaları

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki cinsel istismar iddiaları
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande:- "(Fransız askerleri hakkındaki cinsel istismar iddiaları) Skandalla ilgili hiçbir şey gizlenemez. Gerçekler elbet anlaşılacaktır. Buna Fransız askerlerinin durumu da dahil"

PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne (MINUSCA) bağlı askerler hakkındaki cinsel istismar iddialarına ilişkin hukuki sürecin devam ettiğini belirterek, "Skandalla ilgili hiçbir şey gizlenemez. Gerçekler elbet anlaşılacaktır. Buna Fransız askerlerinin durumu da dahil." dedi.

Hollande, Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Faustin-Archange Tuadera'yı, Elysee Sarayı'nda kabul etti.

İkili görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Hollande, OAC'deki cinsel istismar iddialarıyla ilgili yargı sürecinin sürdüğünü ve konuya ilişkin gerçeklerin en kısa zamanda ortaya çıkacağını söyledi.

Konunun Fransız askerlerini de ilgilendirdiğini söyleyen Hollande, "Skandalla ilgili hiçbir şey gizlenemez. Gerçekler elbet anlaşılacaktır. Buna Fransız askerlerinin durumu da dahil. Eğer temelsiz bir suçlama söz konusuysa yargılama sonucu ortaya çıkacaktır." diye konuştu.

Hollande, OAC Devlet Başkanı Tuadera'nın, ülkede 2 yıldır yaşanan karışıklıklara ve çatışmalara rağmen ülkede şeffaf bir şekilde gerçekleşen seçimden zaferle çıktığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Hollande, OAC'de düzenlenen seçimi demokrasi açısından bölgedeki diğer ülkelere de örnek olduğunu vurguladı.

BM'den geçen ay yapılan açıklamada, OAC'deki Fransız gücüne (Sangaris) bağlı mavi bereli askerlerin, başkent Bangui'nin Kemo bölgesinde 2013-2015 yıllarında cinsel istismar olaylarına karıştıklarının öne sürüldüğü, olayların aydınlatılması için bölgeye bir heyet gönderildiği belirtilmişti.

Sivillerin güvenliğini sağlamak amacıyla ülkeye konuşlanan Fransız askerleri, benzer çok sayıda olayla itham ediliyor. Bu kapsamda Fransız yargısı, 2013-2014 yıllarında OAC'de çocukların cinsel istismarıyla suçlanan 14 Fransız askerinden 4'ünü, aralıkta sorguya almıştı.

Tuadera'nın yemin törenine katılmak üzere ay başında OAC'ye giden Fransa Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian, Sangaris operasyonuna bu yıl içinde son vereceklerini açıklamıştı.

BM açıklamasında, geçen yıl dünyanın farklı bölgelerinde görev yapan 16 istikrar misyonuna bağlı askerlere yönelik 69 cinsel istismar suçlaması bulunduğu, yılbaşından bu yana ise 25 olayın tespit edildiği belirtilmişti. BM Güvenlik Konseyi, cinsel istismar olayına karışan birliklerin ülkelerine geri gönderilmesine yönelik karar tasarısını, 11 Mart'ta kabul etmişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.