Ostim Osb'den Firmalara Destek Formülü

Ostim Osb'den Firmalara Destek Formülü
OSTİM OSB Başkanı Aydın: - "KGF ve KOSGEB'in firmalara destekleri kümelenmeler üzerinden yapılmalı"- "Böylece destekler katma değerli üretime ve sektörlere yönelik olacaktır. Bunu sadece KGF ve KOSGEB destekleri için değil, bütün destekler için öneriyorum

ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL - OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSTİM OSB) Başkanı Orhan Aydın, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve KOSGEB desteklerinin kümelenmeler yoluyla verilmesi gerektiğini belirterek, "Böylece destekler katma değerli üretime ve sektörlere yönelik olacaktır. Bunu sadece KGF ve KOSGEB destekleri için değil, bütün destekler için öneriyorum." dedi.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın 3. çeyreği için açıklanan yüzde 11,1'lik toplam büyüme rakamının önemine işaret ederek, "ABD, Suriye, Kudüs ile ilgili haberlere rağmen insanlarımız çalışmaya devam ediyor. Türkiye'nin özel sektörü bu anlamda takdiri hak ediyor." diye konuştu.

Büyümenin üretim ve ihracat kaynaklı olması halinde yabancı kuruluşlara borçlanmanın sakıncasının bulunmadığını anlatan Aydın, "Büyüme tüketim kaynaklı olduğu zaman kaygılanmaya başlıyoruz." ifadesini kullandı.

- "KGF destekleri yaraya merhem oldu"

Büyüme konusunda sağlanan olumlu gelişmelerde hükümetin firmalara desteklerinin önemli rolü olduğunun altını çizen Aydın, "Krize ramak kaldığı bir dönemde KGF kefaletiyle verilen destekler firmalar açısından çok iyi oldu. Önlemler, zamanında ve olması gerektiği şekliyle devreye sokuldu, yaraya merhem oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Aydın, KGF'nin yeni dönemde yatırım ve ihracat odaklı kullandırılacak olmasını memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bundan sonra daha kaliteli ürün yapan firmalara destek verilecek olmasını doğru buluyorum. KOSGEB de benzer bir anlayışa geçti. Bunlar doğru politikalar ve hızlıca hayata geçirilmeli. Bizim bir önerimiz var. Bu tip destekler kümelenmeler üzerinden yapılmalı. Böylece destekler katma değerli üretime ve sektörlere yönelik olacaktır. Bunu sadece KGF ve KOSGEB destekleri için değil, bütün destekler için öneriyorum. Ekonomi Bakanlığı bunu Ur-Ge projelerinde güzel bir şekilde uyguluyor, o modelin diğerlerinde de uygulanmasını istiyoruz."

- "Döviz geliri olmayanın canı yanacak"

Kurdaki hareketliliğin sanayicilere etkisini de değerlendiren Aydın, özellikle makine-teçhizat yatırımları ithal kaynaklı olduğundan kur artışlarının sanayicileri olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Buna karşın ürettikleri ürünleri ihraç edebilen firmalar için çok fazla sorun olmadığını belirten Aydın, "Bazı firmalar döviz geliri olmadığı halde ithal makine almak zorunda kalabiliyorlar, onların biraz canı yanacak." dedi.

Aydın, döviz artışlarının ithalata ödenen parayı yükseltmesinin yerli firmaların satış kabiliyetini artırabileceğine işaret ederek, bunun da yerli üretici açısından olumlu olabileceğini dile getirdi.

Gelecek yıla ilişkin beklentilerini de paylaşan Aydın, Türk sanayisinin her türlü stres testinden geçtiğinin altını çizdi.

Aydın, "Hacıyatmaz gibi her tarafımızdan ittiler ama yine de ayakta kaldık. Bu, bağışıklık kazanmanın ötesinde bir şey. Artık bu stresler bizi sallamıyor. 15 Temmuz'un ertesi günü insanlar çalışmaya başladılar, daha ne olabilir? Türk insanı artık stres altında çalışma konusunda alışkanlık edindi. Dolayısıyla hangi olumsuz tabloyu çizerseniz çizin insanlar yatırım ve üretim yapabiliyorlar." diye konuştu.

- "OSTİM'de tezgahlar çalışıyor"

Aydın, son günlerde OSTİM'deki üretim performansıyla ilgili "Yaprak kımıldamıyor" gibi ifadeler duyduklarını da vurgulayarak, bunun doğru olmadığını söyledi.

Bölgede 7 bin 500 elektrik abonesi olduğunu belirten Aydın, şunları kaydetti:

"Bu abonelerin sayaçları takip edilerek elektrik tüketimi toplanıyor. Sayaçları okuduğunuz zaman OSTİM'de bir hareketsizlik yok. Tam tersine elektrik tüketimi bu yılın kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6, bir önceki aya göre yüzde 10,5 artarak 14 milyon 7 bin 505 kilovat saate ulaştı. Dolayısıyla tezgahlar çalışıyor. Bu, Türkiye ekonomisinin de göstergesidir."

Aydın, elektrik tüketiminin artmaya devam etmesi halinde bunun sanayi üretimi ve son çeyrek büyüme rakamlarına olumlu yansıyacağını bildirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.