Otokar'dan zırhlı araç atağı

Otokar'dan zırhlı araç atağı
Savunma sanayisinde Türkiye’nin lider kara araçları üreticisi konumunu koruyan Otokar, geçen yıl yürüttüğü çalışmalarla zırhlı araçlar konusundaki iddiasını daha da büyüttü- Şirket 2014'te 368 zırhlı araç satarken, geçen yıl bu rakam 487'ye çıktı- Otok

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Savunma sanayisinde Türkiye’nin lider kara araçları üreticisi konumunu koruyan Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi AŞ, geçen yıl yürüttüğü çalışmalarla zırhlı araçlar konusundaki iddiasını daha da büyüttü. Otokar, söz konusu dönemde zırhlı araç üretimini yüzde 36, satışlarını yüzde 32 artırdı.

Türkiye’nin en büyük özel sermayeli savunma sanayi şirketi olan Otokar, kullanım amacı, kapasite ve koruma seviyelerine göre farklılık gösteren ürünleri sipariş esasına göre üretiyor.

Otokar, savunma sanayi kara araçları alanında her türlü araç ve platformun tasarımı, geliştirilmesi ve sistem entegrasyonu konularındaki uzmanlığıyla ön plana çıkıyor. Fikri mülkiyet haklarına sahip olduğu taktik tekerlekli ya da paletli zırhlı araçları ve kule sistemleriyle yurt dışında 30’dan fazla ülkeye savunma sanayi ürünleri ihraç ediyor.

Şirket, 3/4 tondan 60 tona kadar uzanan taktik tekerlekli ve paletli araçlar ürün ailesinin yanı sıra kule sistemleriyle kullanıcı ihtiyaç ve beklentilerine uygun ürünler tasarlıyor, geliştiriyor ve üretiyor. Tescilli NATO ve Birleşmiş Milletler tedarikçisi olan Otokar’ın askeri ürünlerinin ihracatları ilgili hükümetlerin ihracat izni ile gerçekleştiriliyor.

Geçen yıl küresel savunma sanayisi yüzde 1,3 daralırken, Türkiye’de savunma sanayisi alanında dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla milli projelere ağırlık verilmesi ve yerli üreticilerin öncelikli olarak tercih edilmesi sektörü olumlu yönde etkiledi.

Otokar ise 2015’te savunma sanayisinde Türkiye’nin lider kara araçları üreticisi konumunu korudu. Ayrıca kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı geliştirdiği Arma 8x8 keşif aracını ve Tulpar-S paletli zırhlı aracını ürün ailesine ekledi, Altay tankının prototip üretimini gerçekleştirdi.

Şirket geçen yıl yurt içinden Cobra II aracı için ilk siparişleri aldı, iç güvenlik güçlerinin hizmeti için ürettiği Ural ve Cobra araçlarının teslimatlarını tamamladı.

Otokar, tasarımını ve üretimini kendisinin yaptığı, dünyaca tanınan askeri araçlarını ve kule sistemlerini yurt içinde ve yurt dışında tanıtmayı da sürdürdü. Şirket, yurt dışından Birleşmiş Milletler Barış Güçleri’nde kullanılmak üzere farklı tiplerde yeni zırhlı araç siparişleri aldı. Ayrıca Ural 4x4 araçlarının ilk ihracatlarını da 2015’te gerçekleştirdi.

Ürünlerini farklı pazarlarda da tanıtmaya devam eden Otokar, yıl boyunca İngiltere, Polonya, Tayland ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen fuarlara katılarak ürünlerinin kabiliyetlerini sergiledi; Londra, Kielce, Bangkok ve Abu Dabi’de tasarımını ve üretimini yaptığı askeri araçlarını ve kule sistemlerini tanıttı.

Otokar tüm bu faaliyetler sonunda 2014'te 353 zırhlı araç üretim, 368 araç satış rakamlarını, geçen yıl araç üretiminde 481'e, satışında 487'ye çıkardı. Söz konusu dönemde zırhlı araç üretimi yüzde 36, zırhlı araç satışı da yüzde 32 arttı.

Şirket geçen yıl ayrıca 72 adet 4x4 arazi aracı üretti, 71 araç satışı gerçekleştirdi. Söz konusu araçların üretimi bir önceki yıla göre yüzde 3, satışı ise yüzde 6 arttı.

Otokar'ın geçen yılki toplam satışı ise bir önceki yıla göre yüzde 16 artarak 1 milyar 434 milyon lira olarak gerçekleşti.

Yurt içi satışlar hemen hemen bir önceki yıla eşitken, yurt dışı satışlar bir önceki yıla göre yüzde 77 artarak 419 milyon lirayı buldu.

Şirketin geçen yılki satışlarının yaklaşık üçte biri yurt dışına yapıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.