Otomobiller siber saldırılara karşı korunacak

Otomobiller siber saldırılara karşı korunacak
ABD merkezli uzay-havacılık sistemleri üreticisi Honeywell, internet bağlantılı araçlara yönelik siber saldırılara karşı güvenlik ürünleri geliştiriyor- Honeywell Otomobil Yazılım Bölümü Genel Müdürü Greentree:- "İnternet bağlantılı araçlar sürücülerin ha

PHOENİX (AA) - ABD merkezli uzay-havacılık sistemleri üreticisi Honeywell, internet bağlantılı araçlara yönelik siber saldırılara karşı güvenlik ürünleri geliştiriyor.

Honeywell'in, ABD'nin Arizona eyaletine bağlı Phoenix kentindeki yerleşkesinde "Uluslararası Medya Günü" etkinliği düzenlendi.

Etkinlikte konuşan, Honeywell Otomobil Yazılım Bölümü Genel Müdürü Christopher Greentree, internete bağlı otomobil sayısının her geçen gün arttığına, bu durumun da siber güvenlik sorununu ortaya çıkardığına dikkati çekti.

Greentree, uzay ve havacılık teknolojisini otomobillere aktarma konusundaki çalışmalara işaret ederek, "Günümüzde çok daha fazla otomobil internet bağlantısına sahip. Bu bağlantı sürücülerin hayatını kolaylaştırıyor. Ancak bu, araçları ticari veya kişisel siber güvenlik tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor." diye konuştu.

Otomobilleri daha "akıllı" yapmak için çalıştıklarını ifade eden Greentree, üzerinde çalışılan sistemle araçlara yönelik siber saldırıların nereden geldiğinin görülebileceğini, saldırganı bulmak için yetkililerle irtibata geçileceğini bildirdi.

Söz konusu teknolojinin tüm araçlarda kullanılabileceğini kaydeden Greentree, "Otomobillerde mükemmel güvenliğe ulaşmak zor fakat onlara saldırmayı zorlaştırabiliriz." dedi. Greentree, araçlarda kullanılmak üzere geliştirilen teknolojiye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Virüs algılama sistemiyle aracın bilgisayarına gönderilen her iletinin geçerli bir istek olup olmadığına bakılıyor. Bu teknolojinin 2017 sonuna kadar araba üreticileri tarafından kullanılması bekleniyor. Bir başta teknoloji ise araba için 'wifi router' vazifesi gören bir modül. Bu modül herhangi bir sorunu algılamak, rapor etmek ve korumak için oluşturuldu. Bu, özellikle yüksek hacimli askeri araçlar için geliştiriliyor. Güvenlik Operasyon Merkezi ile de araca yapılan saldırılar tespit edilecek. Örneğin otomobilin sensörleri tekerleklerin patlak olduğu sinyalini veriyorsa, merkez bunun doğru olup olmadığını, 'siber saldırı' ihtimalini kontrol ediyor. Araca dışarıdan bir sızma olup olmadığı araştırılıyor."

- 150 milyon otomobil internete bağlanacak

Araştırmalara göre, 2020 yılında dünya genelinde internet bağlantısı olan otomobil sayısı 150 milyonu aşacak. Uzmanlar, internet üzerinden çok sayıda otomobili hedef alan büyük ölçekli saldırılar düzenlenebileceğine dikkati çekerken, "Bilgisayar korsanları, otomobillerin güvenlik sistemlerini ele geçirebilir, direksiyonu, frenleri etkileyerek insan hayatını tehlikeye sokabilir." uyarısında bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.