"Oynaya oynaya" hayat kurtarıyorlar

"Oynaya oynaya" hayat kurtarıyorlar
Afetlerde hayat kurtaran arama kurtarma köpekleri, zorlu görevlerini "saklanan oyun arkadaşını bulma" içgüdüsüyle yerine getiriyor- Oyun oynamaya hevesli olmayan köpekler, arama kurtarma eğitimine seçilmiyor- İki yıllık zorlu eğitimin ardından göreve hazı

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - Afetlerde canlılara ulaşmak için yürütülen çalışmaların en önemli parçalarından olan arama kurtarma köpekleri, zorlu görevlerini oyun oynama hevesiyle yerine getiriyor.

Arama kurtarma köpekleri, deprem, göçük gibi olaylarda, üstün koku alma yetenekleri ve insanların fiziksel sebeplerden giremediği alanlarda kolayca hareket edebilmeleri dolayısıyla önemli görevler üstleniyor. Köpekler, bu hayati görevler için yaklaşık 2 yıl süren zorlu bir eğitimden geçiriliyor.

Bir köpeğin arama kurtarma timinde yer alması için belli bir cinste olması şart değilse de bazı temel özelliklere sahip olması gerekiyor. Bu kapsamda, henüz birkaç aylık yavruyken yapılan testlerde köpeğin insanlardan ve çevresinden korkmaması, saldırgan yönünün ağır basmaması, çevresinde olup bitenleri merak etmesi, çabuk yorulmaması gibi özellikler aranıyor. Yapılan testlerde dikkat edilen en önemli özelliklerden biri de oyuna ilgi. Oyun oynamaya hevesli olmayan köpekler eğitime dahi seçilmiyor.

Çeviklik, yönlendirme ve enkaz etaplarında eğitim alan köpekler, olası afette görevleri sırasında karşılaşabilecekleri tüm koşullara karşı hazırlıklı hale getiriliyor. Kaygan zeminler, gece karanlığı, tüneller, yükseklik engelleri, gürültülü ortam gibi tüm zorlu koşullar, eğitimler boyunca köpek için engel olmaktan çıkıyor.

- Köpeğe konuşmayı öğretiyorlar

Arama kurtarmada kullanılacak bir köpek, eğitim sürecinde adeta konuşmayı öğreniyor. Eğitmenler, köpeğe görevini yerine getirdiğinde işaret vermesini öğretiyor. Bunu öğrenen köpek, havlayarak eğitmene işaret veriyor.

Köpeklerin eğitimleri onların oyun hevesine dayanıyor. Eğitimleri süresince oyun arkadaşını bulmayı öğrenen köpekler, oyunu kazanıp ödülünü almaya kilitleniyor.

İzmir Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği Müdürü Atilla Altunbulak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birlik olarak doğal afetler ve acil durumlarda arama kurtarma operasyonu yürüttüklerini, bu operasyonlarda arama kurtarma köpeklerinin enkazda, göçük altında bulunan canlı kazazedeye ulaşmak amacıyla yetiştirilen vazgeçilmez mesai arkadaşları olduğunu kaydetti.

Köpeklerin koku alma yeteneğinden faydalandıklarını vurgulayan Altunbulak, köpeklerin eğitimlerde koku sayesinde enkaz altındaki kişiyi bulma ve havlayarak işaret vermeyi öğrendiğini ifade etti. Köpeklerin eğitiminin oyun oynama isteğine dayandığına dikkati çekerek, "Enkazda köpek aslında oyun arkadaşını arıyor, görev yaptığı bölge de onun oyun alanı." dedi.

İzmir Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği'nde görevli köpek eğitmeni Gazi Erdoğan da köpeklerin oyun hevesini öne çıkardıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Köpekler için arama kurtarma bir oyundur. Köpek saklanan oyun arkadaşını bulma içgüdüsüyle hareket ediyor. Oyun arkadaşını bulduğunda da ödülünü alıyor. Bu ödül mama oluyor, oyuncak oluyor. Enkaza gidildiğinde 'bulacağız mı' diyoruz. Anahtar kelimize bu. 'Bulacağımız mı' dediğimizde enkazda saklanan oyun arkadaşını bulmaya odaklanıyor."

"Oynaya oynaya" hayat kurtarıyorlar

"Oynaya oynaya" hayat kurtarıyorlar

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.