Pakistan'da protesto

Pakistan'da protesto
Bangladeş'te idam cezasına çarptırılan Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Motiur Rahman Nizami'ye destek için başkent İslamabad'da gösteri düzenlendi

İSLAMABAD (AA) - Bangladeş'te idam cezasına çarptırılan Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Motiur Rahman Nizami'ye destek için Pakistan'ın başkenti İslamabad'da gösteri düzenlendi.

Başkentin Aabapara Meydanı'nda toplanan yaklaşık 5 bin Pakistan Cemaat-i İslami Partisi taraftarı, Nizami'nin idam cezasının iptal edilmesini isteyen sloganlar attı. Kalabalığın, protesto sırasında Nizami'nin posterini ve "Nizami'nin idam cezasına sessiz kalmak global suçtur " yazılı dövizleri taşıdığı görüldü.

Alandaki göstericilere seslenen Pakistan Cemaat-i İslami Partisi lideri Siraj-ul Hak, Pakistan'ın İslam devleti çizgisinde ilerleyişini sürdürürken Bangladeş'te olup bitenlere sırtını dönemeyeceğini belirterek, "Pakistan hükümeti maalesef Bangladeş'teki idamların infazına ve idam cezalarına sessiz kalmakta ve itirazlarını yüksek sesle dile getirememektedir. Bangladeş hükümetinin asılsız iddialarla Müslümanları idam etmesini hiçbir Pakistanlı kabullenemez" diye konuştu.

Gösteriye katılan bir diğer lider Cemaat-ul Dava lideri Hafız Said ise Pakistan'ın ve bölgedeki diğer Müslüman ülkelerin liberalleşmesi için çalışan batılı güçlerin olduğunu iddia ederek, "Hiç kimse Pakistan'ın liberalleşmesini ve sekülerleşmesini sağlayamayacaktır. Bununla birlikte Bangladeş'te Cemaat-i İslami liderlerine yapılan zulüm de elbet bitecek ve adalet yerini bulacaktır" dedi.

Bangladeş'in Pakistan'dan ayrılması ile sonuçlanan 1971 yılındaki bağımsızlık savaşı sırasında yaşanan birtakım olayları araştırmak amacıyla Başbakan Şeyh Hasina Vecid tarafından Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi kurulmuştu. Mahkeme, şimdiye kadar çoğunluğu Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi liderleri olmak üzere birçok kişi hakkında karar aldı. Mahkeme tarafından suçlu bulunan ve idam cezasına mahkum edilen ilk kişi, Cemaat-i İslami Partisinden Abdülkelam Azad olmuştu. Ülkeden ayrıldığı için gıyabında yargılanan Azad, Ocak 2013'te idam cezasına çarptırılmıştı.

Partinin genel sekreter yardımcısı Abdülkadir Molla, Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmiş, 17 Eylül'de cezası Temyiz Mahkemesi tarafından idama çevrilmişti. Molla, 12 Aralık 2013'te cezası infaz edilen ilk Cemaat-i İslami lideri olmuştu. Mahkemenin 90 yıl hapse mahkum ettiği Cemaat-i İslami'nin 92 yaşındaki lideri Gulam Azzam da 23 Ekim'de hapishanede ölmüştü.

Azzam'ın hapishanedeki vefatının ardından partinin başına geçen Motiur Rahman Nizami de 2014 yılı sonlarında idam cezasına çarptırılmış ve cezası geçen ocak ayında Bangladeş Yüksek Mahkemesi tarafından onanmıştı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.