Pamuk üreticilerini ekim telaşı sardı

Pamuk üreticilerini ekim telaşı sardı
Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yarısına yakınının karşılandığı Şanlıurfa'da çiftçiler, "beyaz altın"ın ekimi için hazırlıklara başladı- Tarlaları ekime hazır hale getiren üreticiler, kentteki tohum ve gübre bayilerinden satın aldıkları ürünleri araçlarına

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - Şanlıurfalı çiftçiler, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan ve "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuğun ekimi için hazırlıklara başladı.
Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yarısına yakının karşılandığı Şanlıurfa'da, stratejik bitki olması dolayısıyla pamuğun ekim alanları her geçen yıl artıyor. Harran Ovası'nın "beyaz altın"ı, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlıyor.
Güneydoğu çiftçisi, GAP'la artan sulama imkanlarıyla daha yeşil bir çehreye kavuşan Harran Ovası'nda pamuk ekim hazırlıklarına başladı.
Baharın gelmesiyle nadasa bıraktıkları tarlaları ekime hazır hale getirmek için var gücüyle çalışan çiftçiler, kentteki tohum ve gübre bayilerinden randevuyla satın aldıkları ürünleri araçlarına yükleyerek tarlanın yolunu tutuyor.
Kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlalarda görsel şölen sunan pamuk, ağustos ayının sonlarına doğru "beyaz gelinliği"ni giyerek hasada hazır hale geliyor.
Çiftçi Mahmut Yıldız, yeni sezon için hazırlıklarını yoğun şekilde sürdürdüğünü söyledi. Yaklaşık on gün sonra arazisine pamuk ekeceğini belirten Yıldız, "Bu sezon daha çok verim alacağıma inanıyorum. Özellikle son dönemdeki yağışlarla toprak ekime iyice hazır olacak." dedi.
Hasan Kara da geçen yıl beklediği mahsulü alamadığı için ekonomik açıdan zorlandığını dile getirdi. Bu yıl ise daha fazla araziyi ekerek geçen yılki ürün kaybındaki zararını karşılamayı planladığını aktaran Kara, "Gelecek hafta ekime başlayacağım. Son iki yılda artan pamuk fiyatları sayesinde daha rahat bir sezon geçireceğimize inanıyorum" diye konuştu.

- Sulama imkanının ürüne yansıması bekleniyor
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, ülke ekonomisinin yanında, sanayici ve çiftçinin önemli gelir kapısı olan pamuk üretiminin GAP sulamalarından sonra alansal olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesine kaydığını hatırlattı.

GAP'ta sulanan alanlarının artmasıyla söz konusu ürünün daha da artacağına işaret eden Çullu, "2014 yılındaki düşük fiyattan sonra, 2015 yılında ortalama kilosu 2 TL'ye satılabilen pamuğun 2016 sezonunda alansal olarak artış göstereceği düşünülmektedir." dedi.

Pamuk fiyatlarının sadece ülkedeki üretim miktarına göre değil Çin, Hindistan, ABD, Pakistan, Özbekistan ve Brezilya gibi pamuk üretim devlerinin politika, piyasa şartları ve iklimsel hareketlerine göre değiştiğini aktaran Prof. Dr. Çullu, GAP alanında sulama projelerinin tamamlanmasından sonra pamuk ithalatının azalacağının tahmin edildiğini vurguladı.
Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Çopur da pamuğun pek çok kullanım alanı bulunduğu için tarım ve ticarette önemli bir yer kapladığına işaret etti.
Üreticilere ekim öncesi önemli uyarılarda bulunan Çopur, "Yapılan çalışmalarda pamukta en uygun ekim zamanının 20 Nisan ile 20 Mayıs tarihleri arası olarak öngörülüyor. Erken ekimin her zaman avantajları vardır. Bundan dolayı 20 Nisan'dan sonra zaman geçirilmeden ekim işleri tamamlanmalıdır." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de geçen yıl 435 bin hektar alanda 737 bin ton lif pamuk üretildiğini, Şanlıurfa'da ise 206 bin hektar alanda 330 bin ton lif yetiştirilerek Türkiye'deki üretimin yüzde 44'ünün buradan sağlandığını anlatan Çopur, "Pamuk genelde önemli bir endüstriyel üründür. Ekim işlemlerinin yaklaştığı bugünlerde üreticilerin dikkat etmesi gereken bazı konular var. Öncelikle ekimini yapacakları pamuk çeşitlerinin seçimine dikkat etmeleri gerekiyor. Ayrıca ekim zamanının seçimi önemli bir konu. Erken ekimlerde toprak soğuk olduğu için çıkışlarda sorun yaşanabilmektedir. Geç ekimlerde ise toprakta yeterli tav olmadığından tohumlar çimlenmemektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Çopur, bitki için kullanılacak gübrenin özenle seçilmesi gerektiğini belirterek, "En uygun gübre miktarı için mutlaka toprak analizi yapılmalıdır." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.