Panama belgelerinin sızdırılması

Panama belgelerinin sızdırılması
İngiliz ana muhalefet lideri Corbyn, hükümete İngiltere’nin deniz aşırı topraklarının ve Kraliyet şemsiyesi altındaki ülkelerin “vergi cenneti” olmaktan çıkarılması için harekete geçmesi çağrısı yaptı

LONDRA (AA) - İngiliz ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn, hükümete İngiltere’nin deniz aşırı topraklarının ve Kraliyet şemsiyesi altındaki ülkelerin “vergi cenneti” olmaktan çıkarılması için harekete geçmesi çağrısında bulundu.

İşçi Partisi lideri Corbyn, merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11,5 milyon sayfalık belgenin sızdırılmasının ardından bir kez daha gündeme gelen İngiltere’ye bağlı British Virgin Adaları ve Cayman Adaları gibi "vergi cennetleriyle" ilgili olarak İngiliz hükümetini harekete geçmeye çağırdı.

Hükümetin bu adaların yönetimlerine İngiliz vergi kanunlarına uymaları ve vergi kaçakçılarına sığınak olmamaları uyarısında bulunması gerektiğini söyleyen Corbyn, gerekirse bu adalarda "doğrudan yönetime" geçilmesinin de gündeme gelebileceğini kaydetti.

Corbyn, "Bu adalar bağımsız değil. Öz yönetimleri var, doğru ancak bunlar İngiliz Kraliyet şemsiyesi altında. Dolayısıyla, buralarda İngiliz vergi kanunlarına uyulması gerekli." diye konuştu.

Dışişleri ve savunma alanlarında İngiltere'ye bağlı ancak öz yönetimlerine sahip 14 ada ve toprak parçası bulunuyor. İngiltere, bunlar arasında yer alan Turks and Caicos Adaları'nda, yerel idaredeki yolsuzlukları gerçekçe göstererek 2009'da yönetime el koymuştu.

Üç yıl boyunca İngiltere'nin doğrudan yönetimi altında kalan ve atanan vali tarafından yönetilen Turks and Caicos Adaları'nda ancak 2012'de öz yönetime dönülmüştü.

- Baba Cameron'ın off-shore yatırımı

İşçi Partisi lideri Corbyn, Başbakan Cameron'un babasının adının Panama belgelerinde geçmesine de değindi.

Corbyn, “(Cameron'ın) Ailesinin mal varlığı ve babasının yatırımları ile ilgili sorular var. Bunlar da bu konudaki soruşturmaya dahil edilmeli. Soruşturma bağımsız, hızlı, derinlemesine ve adil olmalı ki mesele iyice anlaşılabilsin.” ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Cameron'ın 2010 yılında vefat eden babası Ian Cameron'ın Mossack Fonseca'yı yatırımlarını İngiliz vergi sisteminden muaf tutmak için kullandığı ve off-shore fonu işlettiği ortaya çıkmıştı.

Cameron'ın babasının off-shore fonu işlettiğine dair haberler 2012'de de çıkmıştı. 77 yaşında hayatını kaybeden Ian Cameron, Bahamalar'da yatırım fonları işleten "Blairmore Holdings" isimli bir şirketin yöneticisiydi.

İngiltere Başbakanlığı konuya ilişkin, "2012'deki habere eklenecek bir şey yok" açıklamasında bulunarak Cameron'ın ailesinin hala bu fonda parasının bulunup bulunmadığına ilişkin soruya, "Bu özel bir konu" yanıtını verdi.

Belgelerde Cameron'ın babasının yanı sıra altı lord ile Muhafazakar Parti'nin üç eski milletvekilinin ismi de geçiyor.

- Panama belgeleri

"Panama belgeleri" olarak basına sızdırılan belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurtdışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki "off-shore şirketlere” dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

Sızdırılan belgelerde aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.