Paraguay'ın Ankara Büyükelçisi Valdez: "Türkiye'yi Keşfediyoruz"

Paraguay'ın Ankara Büyükelçisi Valdez: "Türkiye'yi Keşfediyoruz"
"İlişkilerimizin tarihinde en önemli nokta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Paraguay'ı ziyaretiydi. Bu ziyaret çok önemliydi çünkü devlet başkanları arasında yakın dostluk tesis edildi"- "Türkiye'den çelik gibi ürünleri almamız ve çabuk büyümemiz iç

ANKARA (AA) - GAMZE TÜRKOĞLU OĞUZ - Paraguay Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ceferino Adrian Valdez, Paraguay'ın buzdolabı, klima, tarım ve sağlık teçhizatı ile elektrikli araba bakımından Türkiye'nin potansiyelini keşfettiğini söyledi.

Valdez, AA muhabiriyle yaptığı söyleşide, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Aralık 2018'de Paraguay'ı ziyaretinin ardından Paraguay'ın 12 Şubat 2019'da Türkiye'de büyükelçilik açtığını hatırlattı.

İlişkilerin tarihinde en önemli noktanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Paraguay'ı ziyareti olduğuna işaret eden Valdez, "Bu ziyaret çok önemliydi çünkü devlet başkanları arasında yakın dostluk tesis edildi. Ve bu yıl Devlet Başkanımızın (Mario Abdo Benitez) Türkiye'yi ziyaret etmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Valdez, Paraguay Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın da bir savunma zirvesi için martta Antalya'ya geleceğini bildirdi.

Büyükelçilikleri açıldıktan sonra "Türkiye'de yüksek kaliteli ve uygun fiyatlı ürünler bulunduğunu" keşfettiklerini anlatan Valdez, Türkiye ile Paraguay arasında 330 milyon dolarlık ticaret hacminin bulunduğunu, bunun 300 milyon dolarını Paraguay'ın, 30 milyon dolarını da Türkiye'nin ihracatının oluşturduğunu kaydetti.

Valdez, bu rakamların ileriye taşınması gerektiğine dikkati çekerek, ikili ilişkilerin Ankara ve Asuncion hükümetleri, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları (STK) arasında yapılan çeşitli anlaşmalarla geliştirildiğini dile getirdi.

Büyükelçi Valdez, "Paraguay, buzdolabı, klima, tarım ve sağlık teçhizatı ile elektrikli araba bakımından Türkiye'nin potansiyelini keşfediyor. Türkiye'ye ihtiyacımız var. Paraguay altyapıya yatırım yapıyor, 4 köprü inşa edeceğiz. Türkiye'den çelik gibi ürünleri almamız ve çabuk büyümemiz için inşaat firmalarının bize yardımı gerekiyor." diye konuştu.

- "Yediğiniz simit, Paraguay'dan gelen organik susamla yapılabilir"

Ürünlerin nakliyesinde Asya ve Uzak Doğu ile kıyaslandığında Türkiye'nin jeopolitik konumunun Paraguay açısından avantaj sağladığına dikkati çeken Valdez, "Daha fazla sığır eti, soya fasulyesi ve stevya dahil, diğer tarım ürünlerinin ihracatı için Türk hükümetinden izin almak için çalışıyoruz. Yediğiniz simit, Paraguay'dan gelen organik susamla yapılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Valdez, enerji masrafının çok düşük, yeni işletmelerin kurulması için yasal mevzuatın kolay olduğu enerjik genç nüfusa sahip Paraguay'ın, Türk yatırımcılara cazip gelebileceğini de ifade etti.

Türk dizilerinin Paraguay'da da çok popüler olduğunu, ailelerin yenidoğan çocuklarına Türk isimleri verdiğini aktaran Valdez, ülkesinde şimdiye kadar 45 Türk isminin popüler olduğunu keşfettiklerini kaydetti.

Ceferino Adrian Valdez, Paraguaylı üç öğrencinin Türkiye'de üniversitelere kabul edilmesinden dolayı teşekkür ederek, dost ülkeler arasında eğitim ve kültür alanında daha fazla alışverişin önemli olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.