Paris'te "gece ayakta" eylemi

Paris'te "gece ayakta" eylemi
Paris'te Republique Meydanı'nda çalışma yasa tasarısının protesto edildiği "gece ayakta" eylemi beşinci gece de sürdürüldü

PARİS (AA) - Fransa'nın başkenti Paris'te, "gece ayakta" adı altında başlatılan protesto beşinci gününde de devam etti.

Paris'in ünlü meydanı Repuplique'de geçen hafta perşembe gecesi başlayan, bugün de yeni çalışma yasa tasarısının protesto edildiği gösteriye binlerce kişi katıldı. Yağmura rağmen uyumadan protestolarını sürdüren göstericiler arasında yasadan etkilenen lise ve üniversite öğrencileri ile işsizler de bulunuyor.
Çalışma yasa tasarısının protesto edilmesiyle başlayan "gece ayakta" hareketi, sosyal medyada da örgütlenerek, protestoların başka alanlarda da sürdürülmesini amaçlıyor. Protestolar, konserler ve diğer kültürel faaliyetler sosyal medyayla paylaşılıyor. Hareketin Fransa'nın 25 kentinde yapılacak gösterilerle yayılacağı tahmin ediliyor.

Çalışma Bakanı Myriam El Khomri tarafından hazırlanan tasarı hem hükümetin sert şekilde eleştirilmesine neden oldu hem de sendikaları harekete geçirdi. Fransa'da işsizliği düşürme amacıyla hazırlanan tasarı, özellikle sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak yorumlanıyor.

Yeni tasarıya göre günlük maksimum 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan minimum çalışma limiti düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılacak.
Yasa şirket ve işverenlere çalışanlarının çalışma süresini arttırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken, 18 yaşından küçük çıraklık eğitimi alan çocukların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor. Sendikalar aynı zamanda tasarı nedeniyle Sosyalist Parti hükümetini sağa kaymakla suçluyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.