Paris'te Ruanda Soykırımı davası

Paris'te Ruanda Soykırımı davası
Ruandalı 2 eski Belediye Başkanı soykırımla suçlanıyor

PARİS (AA) - Fransa'nın başkenti Paris'te, 2 Ruandalı Belediye Başkanının soykırımla suçlandığı dava başladı.

Paris Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davada, Ruanda'nın batısındaki Kabarondo komününün 2 eski Belediye Başkanı Tito Barahira ve Octavien Ngenzi, Kabaronda Kilisesi'nde 13 Nisan 1994'de, yüz binlerce kişinin ölümüne yol açan olayda soykırım yaptıkları gerekçesiyle yargılanıyor.

Paris bölgesinde bir cezaevinde tutulan Barahira ve Ngenzi'nin mahkemede en az 7 tanık karşısına çıkacağı tahmin ediliyor.

Dava sürecinin 2 aydan fazla sürmesi bekleniyor.

Paris'te Şubat 2014'te de Ruanda'daki soykırıma ilişkin 25 yıl sonra açılan ilk davada Hutu ve Tutsi etnik grupları arasındaki çatışmalarda soykırımla suçlananlardan Ruanda eski İstihbarat Şefi Pascal Simbikangwa hakim karşısına çıkmıştı. Fransa, yıllarca sessiz kalmakla suçlandıktan sonra kendi topraklarında yakalanan soykırım suçluları için 2012 yılında özel bir mahkeme kurmuş ve Simbikangwa 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

"Bin tepeler ülkesi’ olarak anılan Ruanda'da 1994'de dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düşürülmesi sonucu ölümünün ardından Hutular, olaydan Tutsileri sorumlu tutmuş ve Simbikangwa da azınlıktaki Tutsilere karşı saldırı başlatan grupların başında yer almıştı.

"Tanrı'nın uyumayı sevmediği tepeler" olarak da bilinen Ruanda tepelerinde 100 gün süren katliamda, 800 binden fazla Tutsi hayatını kaybetmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.