"Peygamber Çiçeği"nin Yeni Türü Keşfedildi

"Peygamber Çiçeği"nin Yeni Türü Keşfedildi
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Halil Barış Özel ve Doç. Dr. Zafer Kaya tarafından yürütülen araştırmalarda, "peygamber çiçeği" olarak bilinen bitkinin yeni bir türü tespit edildi- Bolu'nun Mengen ilçesi Arak köyünde bulunan

BARTIN (AA) - YALÇIN ÇELEN - Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi'nde görevli 2 akademisyen, sahada yaptıkları araştırmalar sonucunda, halk arasında "peygamber çiçeği" olarak da bilinen Cyanus'a ait yeni bir türü dünya literatürüne sokmayı başardı.

Öğretim üyeleri Doç. Dr. Zafer Kaya ve Doç. Dr. Halil Barış Özel, 7 ay süreyle sahada yürüttükleri çalışmalarda Bolu'nun Mengen ilçesine bağlı Arak köyünde yeni bir bitki türü keşfetti.

"Peygamber çiçeği" olarak da bilinen çiçeğin yeni bir türü olarak tanımlanan bitkiye, kaşifi olan akademisyene atfen "Cyanusbanchevae Z.Kaya" adı verildi.

Bartın Üniversitesi'nde görevli akademisyenler tarafından dünya literatürüne tanıtılan türün özellikleri ve yapısının anlatıldığı bilimsel makale, Almanya'da yayımlanan "Fresenius Environmental Bulletin" dergisinde yer aldı.

- "Beyaz çiçekli, uzun boylu, güzel bir bitki"

Doç Dr. Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keşfettikleri bitkinin, daha önceden "Bençevra" cinsine bağlı olarak bulunduğunu söyledi.

Literatürde yapılan son düzenlemelerin ardından ayrı bir cinsin altında sınıflandırıldığını aktaran Kaya, şunları kaydetti:

"Bu türe 'Cyanus' cinsi denildi. Bu çiçek peygamber çiçeğigillerden. Ülkemizde yalnız ve yalnız çok lokal bir bölgede, Arak köyünün Karaçam Ormanı altlarında bulunuyor. Beyaz çiçekli, uzun boylu, güzel bir bitki olarak söyleyebilirim. Bitkiye, kendi adımdan esinlenerek 'Cyanusbanchevae Z.Kaya' ismini verdim."

Doç. Dr. Özel de Türkiye'nin, değişik coğrafi özellikteki bölgelere sahip olmasının yanı sıra gerek ormanlardaki ağaç türü, gerekse de doğal olarak yayılış yapan tek yıllık, çok yıllık odunsu ve odunsu türleri itibarıyla çok zengin bir floraya sahip olduğunu vurguladı.

- "Dünya literatürüne ilk defa girmiş oluyor"

Ülkede, ortalama her gün, doğal olarak yayılış yapan türlere sürekli yenilerinin eklendiğini ve bitki listesinin sürekli olarak güncellendiğini bildiren Özel, şöyle devam etti:

"Doç. Dr. Zafer Kaya ile Bolu'nun Mengen ilçesi Arak köyü civarında yaptığımız çalışmalar sırasında, 'peygamber çiçeği' olarak Türkçeleştirdiğimiz 'Cyanus' cinsine ait yeni bir bitki türünü keşfettik. Botanik veri tabanlarıyla yapılan karşılaştırmalar sonucunda, bunun peygamber çiçeğine yeni tabi olan ve daha önce tanımlanmamış bir tür olduğu tespit edildi. Bulunan türe 'Cyanusbanchevae Z.Kaya' adını verdik."

Özel, bitki sistematiği dünyasına yeni bir türün dahil olmasını sağladıklarını belirterek, "Bu bitki tarafımızca keşfedilmiş ve isimlendirilmiş bir tür. Dünya literatürüne bu anlamda ilk defa girmiş oluyor." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.