Piyasaya düğün dopingi!

Piyasaya düğün dopingi!
Düğün sezonunun açılmasıyla beraber evlenecek çiftler çarşı-pazarda düğün telaşına girdi. Telaşla beraber adaylar yaptıkları alışverişler ile birçok esnafa can suyu oluyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğün sezonu da açıldı. Ramazan ayı öncesinde düğününü yapmak isteyen vatandaşlar ise düğün alışverişine başladı. Kuaföründen gelinliğine, damatlığından, düğün salonuna birçok ihtiyacı olan gelin ve damat adayları en uygun şekilde düğünümü nasıl yaparım diye piyasa araştırmasında. Tabi düğün sezonunun açılması çetin bir kış geçiren esnafa da can suyu olurken, çarşı-pazarda düğün umudu hakim.

EV İÇİN ELİNİZİ ÇABUK TUTUN

Düğün hazırlığında olan çiftler ilk olarak başını sokacak ev arıyor. Konutta hareketlenme günden güne artarak devam ederken Emlakçılar Oda Başkanı Sedat Altunay, “Satılık ikinci el 2+1 ev fiyatları 110-152 bin, sıfır 2+1 ev fiyatları ise 125-160 bin arasında değişiyor. Ev kiraları ise 350 liradan başlayarak bin liranın üzerine kadar bölge ve evin durumuna göre değişiyor. Evlenecek çiftler bir an önce oturacakları evi kesinleştirmeliler. Çünkü tahinlerin başlaması ve öğrencilerin ev arayışı nedeniyle ilerleyen zamanlarda ev bulmak zor olabilir” diye konuştu.

BEYAZ EŞYADA KAMPANYA

Evlenecek olan çiftler oturacakları evin eksiklerini tamamlarken en temel ihtiyaç beyaz eşya oluyor. Beyaz eşya paketleri her bütçeye göre sınıflandırılıyor. Kolat Arçelik Mağaza Müdürü İbrahim Kolat, “Evlenecek çiftlerimiz için 3 bin 990 liradan başlayarak 6 bin 700 liraya kadar varan dörtlü paketlerimiz bulunuyor. Bu paketin içerisinde buzdolabı çamaşır makinesi bulaşık makinesi ve fırın mevcut. Sezona gayet iyi başladık. Satışlarımızın artarak devam edeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

HER BÜTÇEYE UYGUN ALTIN AYARI

Alyans, tek taş, nişan takısı derken altın da düğünlerin olmazsa olmazlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Altının fiyatının yüksek olmasından dolayı kuyumcular her bütçeye göre altını tezgahlarında bulunduruyor. Alyanslar 300 liradan başlayarak 2 bin liraya kadar çıkıyor. Setler ise ayarına göre 500 lira ile 15 bin lira arasında değişiyor. Bileziğin gramı 138 lira olurken 7-8 gram civarındaki hediyelik bilezikler 800-bin TL olarak sarraflardaki yerini alıyor. Düğünlerde en çok takılan çeyrek altın ise 240 lira civarında seyrediyor. Sarraflar Derneği Başkanı İsmail Karagöz, “Kuyumcular her bütçeye uygun şekilde tüm altın çeşitlerinde ayarlamalar yapıyor. Düğün sezonu başladı elbette ama altındaki hareketlilik piyasada dalgalanmalara neden oluyor” diye konuştu.

ÇEYİZ PAKETLERİ ALICISINI BEKLİYOR

Hanımlar mutfaktaki göz bebekleri tencere setleri, yemek takımları da alışverişte başrolü oynuyor. Çeyiz takımları bin 690 liradan alıcısıyla buluşuyor. Çeyiz takımının içerisinde 12 kişilik yemek takımı, 22 parça çelik takımı, 43 parça kahvaltı takımı, 21 parça baharat takımın ve 91parça çatal-bıçak takımı ile sunuluyor. Işık Zücaciye sahibi İbrahim Işık, “Sezonun gelmesiyle piyasamız canlanmaya başladı. Ancak bizdeki hareketlenme daha çok temmuz ve ağustos aylarında oluyor. Biz sezon boyunca evlenecek çiftler için çeyiz paketlerimizi kampanyalı halde sunmaya devam edeceğiz” dedi.

ÇİFTLER SİLLE’Yİ TERCİH EDİYOR

Evlenecek isimler ömürlerinde belki de bir kez yaşayacakları düğünü, öncesini, kına gecesini ölümsüzleştirmek istiyorlar. Özel günlerini ölümsüzleştiren fotoğrafçılardan Osman Dığrak, “Düğün fotoğrafı çekimlerimiz bin liradan- 5 bin kiraya kadar çıkıyor. Fiyatlar mekana, tarihe ve organizasyon şekilde göre değişiyor. Çiftler Konya’da en çok Sille’yi şehir dışında ise Nevşehir, Ürgüp, Antalya ve Tuz Gölü tercih edilen yerlerden” ifadelerini kullandı.

SEKTÖRLERE CAN SUYU

KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, düğün sezonunun açılmasıyla sektörde hareketlilik yaşanmaya başladığını söyleyerek, “Sezon açıldı ve hareketli bir şekilde geçiyor. Düğün hareketliliği yemeden giyime, kuaföre birçok sektöre yansıyor. Bu da esnafımızı oldukça olumlu bir şekilde etkiliyor. Düğünde yapılacak olan alışverişler esnafımıza can suyu olacak. Ramazan öncesine kadar vatandaşlarımız düğünlerini yetiştirmeye çalışıyor. Ramazan ayından sonra yine sektörlerde hareketlilik yaşanacak” diye konuştu.

DAMATLIKTA LACİVERT ÖN PLANDA

Düğün günü bembeyaz gelinliği, şık damatlığı ile sevdiklerinin karşısında olmak isteyen gelin ve damat adayları için de, gelinlikler 2 bin 500 liradan başlayarak 10 bine kadar çıkarken en çok kaburga modeli tercih ediliyor. Gelin ayakkabıları 85-135 lira arasında değişiyor. Kına gecelerinin vazgeçilmezi bindallılar ise 700 ile bin 800 lira arasında seyrediyor. Damatlık fiyatları 300 ile bin lira arasında değişip en çok lacivert ve parlement renkleri tercih ediliyor. Damat ayakkabıları ise 100-140 arasında değişiyor. Sevdiklerini yanında görmek isteyen çiftler davetiyelerini (100 adet) 35 liradan başlayarak 400 liraya kadar bastırabiliyor. Kına gecesinin vazgeçilmezi kına sepeti ise 200 lira ile 500 lira arasında değişkenlik gösteriyor.

SALONLARDA HAFTA SONU FARKI

Düğün salonları ise kişi sayısına ve yemekli olup olmadığına göre farklılık gösteriyor. 200 kişilik pasta ikramı olan düğünler 3 bin 500 liradan başlarken, 500 kişilik yemekli düğün salonları ise 20 bin liradan başlıyor. Hafta içi salon fiyatları, hafta sonlarına göre ise 500 lira kadar daha uygun oluyor. Düğün salonu yetkilileri, Temmuz sonrası için hareketlenme olacağını söyledi. Düğünlerinde misafirlerine pilav ikram etmek isteyen çiftler için fiyatlar kişi başı 9-10 lira arasında değişiyor. Bin kişilik bir pilav için ise 10 bin lirayı gözden çıkarmak gerekir.

ÖTV İNDİRİMİ YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinde ÖTV'nin sıfır, mobilyalarda KDV'nin yüzde 8 olarak uygulanması da en çok evlenecek çiftlere yaradı. ÖTV ile birçok eşyada indirim yapılırken, mağazalar ÖTV ile birlikte kampanyalar yaparak çiftlerin de yüzünü güldürdü. İndirimden yararlanan vatandaşlar evlerini daha uygun fiyata dizme fırsatı yakaladı.

2016’DA 16 BİN 565 ÇİFT EVLENDİ

TÜİK verilerine göre 2016 yılında Konya’da 16 bin 565 çift evlendi. Geçen yıl Konya’da evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0,4 oranında artarak 16 bin 565’e yükseldi. İlk kez evlenen çiftler arasındaki ortalama yaş farkı Türkiye’de 3,1, Konya’da 2,9 olarak kayıtlara geçti. Ortalama ilk evlenme yaşı Konya’da erkekler için 25,6 ve kadınlar için 22,7 oldu. (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.