Polis amirliğine saldırıya 9'ar kez ağırlaştırılmış müebbet istemi

Polis amirliğine saldırıya 9'ar kez ağırlaştırılmış müebbet istemi
Diyarbakır'da Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliğine PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen, 5'i polis memuru 8 kişinin şehit düştüğü saldırıya ilişkin 8 sanık hakkında 9'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ile bin 420 yıl, 2 tutuksuz sanık hak

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliğine PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen, 8 kişinin şehit olduğu saldırıya ilişkin 8 sanık hakkında 9'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ile bin 420 yıl, tutuksuz 2 sanık hakkında da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca 4'ü tutuklu, 4'ü firari, 2'si de tutuksuz 10 şüpheli hakkında açılan dava 8. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, terör örgütü PKK'nın yapılanması hakkında detaylı bilgiye yer verilerek, PKK'nın yaptığı saldırıya ilişkin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğünce hazırlanan rapor yer aldı.

Raporda, bombalı saldırının kamyon ile yapıldığının tespit edildiği, patlama nedeniyle nizamiye girişinde 8,5 metre derinliğinde çukur oluştuğu, olaydan sonra dağılan parçalardan aracın motor şasi numarasının bulunduğu ve yapılan karşılaştırmada kamyonun çalıntı olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

İddianamede, bomba yüklü kamyonu süren örgüt mensubunun aracı polis noktası önünde durdurduktan sonra araçtan inerek kaçtığı ve hemen arkasından bombanın uzaktan kumandayla patlatıldığı belirtildi.

Mardin'de bulunan bir şirkette şoför olarak çalışan Aziz Y'nin, zilliyetinde bulunan 47 KM 978 plakalı kamyonun kullanım amacı dışında bombalı eylemde kullanılacağını bilerek PKK/KCK terör örgütü mensuplarına teslim ettiği belirtilen iddianamede, şu ifadeler yer aldı:

"PKK'lı teröristlerce hazırlanan bombalı araçla Murat Uçar Bölge Trafik Emniyet Amirliğine bombalı saldırıda bulunulmuştur. Olay yerinden elde edilen bulgular üzerinde Aziz Y'nin parmak izi tespit edilmiştir. Olayla irtibatlı olduğu tanık, müşteki ve şüpheli Faysal Ç'nin beyanları doğrultusunda anlaşılmıştır. Şüphelinin, bombalı eylem sonucu meydana gelen 8 maktule karşı 'nitelikli adam öldürme' ve 7 kamu görevlisine karşı, 'adam öldürmeye teşebbüs', 27 yaralı vatandaşa karşı, 'nitelikli adam öldürmeye teşebbüs', 19 müştekiye karşı, 'mala zarar verme', 'kamu malına zarar verme' suçlarını işlediği tespit edilmiştir."

Saldırının gerçekleştirildiği kamyonun sürücüsü olan şüpheli Aziz Y. ifadesinde, yüklediği kumu Mardin'e götürürken önünü kesen bir araçtan inen silahlı 2 kişinin kendisini tehdit ederek, aracı aldığını ileri sürdü.

İki kişinin kamyondaki kumu araziye boşaltıp, kendisinin el, ayak ve gözlerini bağladığını öne süren şüpheli Aziz Y, şu iddialarda bulundu:

"Kendilerine kim olduğunu sorduğumda, 'Ben Musa komiserim. Hiç bu bölgede benim adımı duymadın mı, seni ihbar etmişler. Çınar'da askerlerimizi, polislerimizi şehit ettiriyorsunuz, aracında silah ve bomba taşıyormuşsun.' dedi. Silah doğrultarak beni kamyonun arka tarafındaki koltuklara attılar. Yolda giderken bu şahısların polis olmadığını, PKK terör örgütü mensubu olduklarını anladım. Köy yolunda bir saat gittikten sonra beni indirdiler. Beni bir ağacın altına kadar sürüklediler. Etrafımda toplam 5 kişi vardı. Bunların hepsinde de uzun namlulu silah vardı. Kendisini 'Musa komiser' olarak tanıtan kişi, kamyonumla bir yere mermi götüreceklerini, daha sonra beni bırakacaklarını söyledi. Hiçbir terör örgütü ile bağlantım yoktur."

- İstenen ceza

İddianamede, tutuklu sanıklar Aziz Y, Faysal Ç, Mehmet S, Cemil A. ile yakalama kararı bulunan Yusuf K, Yusuf D, Yusuf Ö. ve Oktay S. hakkında "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma", "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme", "kasten öldürmek", "kamu malına zarar vermek", "mala zarar vermek" ve "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçlarından 9'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 420'şer yıl, tutuksuz sanık Naşit K. ve Sezer Ç. hakkında ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

15 Ağustos 2016'da Diyarbakır-Batman karayolunun Bismil ilçesi yol ayrımında bulunan Şehit Emniyet Amiri Murat Uçar Bölge Trafik Denetleme İstasyonuna PKK'lı teröristlerce bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda polis memurları Siraç Balpetek (32), Yakup Kılınç (26), Salih Zengin (45), Nazif Kaplan (29) ve Ahmet Gülbahar (34) ile 5 yaşındaki oğlu Hüseyin Utku Gülbahar, akaryakıt istasyonunda pompacı olarak çalışan Mehmet Sarı ve emniyette aşçı olarak çalışan Mehmet Kılıç (31) şehit olmuş, 46 kişi ise yaralanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.