Ruanda'nın Burundi'yi istikrarsızlaştırmaya çalıştığı iddiası

Ruanda'nın Burundi'yi istikrarsızlaştırmaya çalıştığı iddiası
Burundi hükümeti, Ruanda ile ilişkilerini düzeltmek için diyalog süreci oluşturmak istedi

BUJUMBURA (AA) - Burundi hükümeti, Ruanda ile diyalog süreci oluşturmak istediğini açıkladı.

Burundi Dışişleri Bakanı Alain Aime Nyamitwe, parlamentoda yaptığı konuşmada, Burundi'nin Ruanda başta olmak üzere komşu ülkeleriyle ilişkilerini iyi tutmaya çalıştığını belirterek, "Ruanda ile şiddete başvurmadan barış ortamında uzlaşmak istiyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Gaston Sindimwo da Burundi ile Ruanda arasında bir diyalog sürecinin şart olduğunu açıkladı.

Uzmanlar, yetkililerin bu açıklamasının "pozitif imaj" sergilemek için yapıldığı görüşünü savunuyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un 22-23 Şubat'ta, Afrika Birliğinden üst düzey bir heyetin ise 25 Şubat'ta Burundi'ye gitmesi planlanıyor. Ban Ki-mun ile Afrika Birliği heyetinin, siyasi krize çözüm bulmak amacıyla Burundili yetkililerle müzakerede bulunması öngörülüyor.

Nyamitwe, Aralık 2015'te, Ruanda'ya sığınan bazı Burundililerin isyan çıkarmak amacıyla silahlı gruplara katıldığını söylemişti. Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ise iddiaları yalanlamıştı.

BM verilerine göre, siyasi krizin başladığı Nisan 2015'ten bu yana 75 binden fazla Burundili Ruanda'ya sığındı.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan ve ülkede 1993-2006 yılları arasında yaşanan iç savaşı sonlandıran Aruşa Anlaşması'nda yer alan, devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın tekrar aday olmasının önünde yasal engel bulunmadığı" yönünde görüş beyan etmişti.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. BM verilerine göre, olayların patlak verdiği nisan ayından bu yana yüzlerce kişi öldü, on binlerce kişi yaralandı.

Şiddet olaylarına rağmen 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin ederek görevine resmen başlamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.