"Rus Uçağının Düşürülmesi ve İran Arabistan Çatışması" konferansı

"Rus Uçağının Düşürülmesi ve İran Arabistan Çatışması" konferansı
Yeni Şafak yazarı Köseoğlu: "Biz burada hala 19'uncu ve 20. yüzyıldan kalma bölgemizde yaşanan savaşlarla uğraşırken Amerika'da, Avrupa'da nöroteknolojik çalışmalar yapıyor"

Bayburt Üniversitesi Genç İnsani Yardım Öğrenci Kulübü tarafından "Rus Uçağının Düşürülmesi ve İran Arabistan Çatışması" konulu konferans düzenlendi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu'ndaki konferansa konuşmacı olarak katılan Yeni Şafak gazetesi yazarı Sinem Köseoğlu, Doğu Akdeniz'de 2000'li yılların başından itibaren bulunan doğalgaz rezervlerinin bölgede önemli bir problem oluşturduğuna işaret ederek, "Çünkü petrole dayalı ekonominin artık gündemden düşmesiyle birlikte dev güçler ve bölgesel oyuncular enerjide bağımlılıklarını azaltmak için kendilerine farklı kaynaklar arıyorlar. İsrail de bunlardan biri" dedi.

Köseoğlu, Ortadoğu haritasının 21. yüzyılda yeniden çizildiğine de işaret ederek, "Bu haritayı belirleyecek olan modernizmin ve 20. yüzyılın bize getirdiği modern ulus devlet sınırları değil, enerji boru hatları sınırları olacak. Konnektivite denilen bir kavram var artık Anglosakson basın içerisinde, şebeke kavramı. Yani bir ülkenin sınırları o ülkeden geçen petrol boru hatları, doğal gaz boru hatları, elektrik hatları, İpek Yolu projesi gibi demiryolu hatları. Sizin sınırlarınızı şebekelerinizin hatları belirliyor artık, dünya böyle bir tarafa gidiyor artık" değerlendirmesinde bulundu.

Gelinen noktada bölgenin geleceğinin kısmen Kkasım ayındaki ABD seçimlerine bağlı olduğunu ileri süren Köseoğlu, şöyle devam etti:

"Biraz sabırlı ve itidalli olmamız gerekiyor. Bölgeyi ve ülkeyi okurken kesinlikle yurttaşlık zemini üstünden mezhep çatışmaları yalanına aldanmadan tamamen yurttaşlık fikri üzerinden değerlendirmeler yapmamız gerekiyor ama dünya yeniden şekilleniyor. Belki ulusal sınırlar değişmeyecek ama enerji hatlarının geçtiği rotalar değişeceği için ulusal sınırlarımız da fiili olarak ortadan kalkıyor olacak. Yeni bir dünyaya giriyoruz, bambaşka bir dünya olacak bu. Biz burada hala 19'uncu ve 20. yüzyıldan kalma bölgemizde yaşanan savaşlarla uğraşırken Amerika'da, Avrupa'da nöroteknolojik çalışmalar yapıyor."

Konferansa, Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Gülcü, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.