Rusya'nın Kırım'ı ilhakı

Rusya'nın Kırım'ı ilhakı
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Özel Gözlem Misyonu Başkanı Studman, Kırım Tatarlarının Lideri Kırımoğlu ve KTMM Başkanı Rifat Çubarov ile görüştü

KİEV (AA) - Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland tarafından görevlendirilen, Kırım’da insan hakları durumuyla ilgili incelemelerde bulunan heyet, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun Kırım Tatarlarından sorumlu yetkilisi, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rifat Çubarov ile görüştü.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun sosyal medya hesabı üzerinden verdiği bilgiye göre, Kırım’da Avrupa Konseyi İnsan Hakları Özel Gözlem Misyonu Başkanı Gerard Studman ve beraberindeki heyet yarımadada yaptığı incelemelerin ardından başkent Kiev’de Kırım Tatar halkının temsilcileri ile bir araya geldi.

Görüşmede, insan hakları gözlem misyonunun Rusya tarafından tek taraflı olarak ilhak edilen Kırım’da geçen ay sonunda insan hakları, ifade ve medya özgürlüğü, örgütlenme ve toplantı özgürlüğü, azınlık hakları, yerel yönetim, yolsuzlukla mücadele, hapishane ve tutuklanma koşulları ile ilgili incelemeleri ele alındı.

Studman’a ve misyonun diğer üyelerine Kırım’da yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür eden Kırımoğlu ve Çubarov, misyonun Kırım’da KTMM üyeleri, Kırım Tatar sivil toplum kuruluşların temsilcileri, din adamları ve siyasi sebeplerden dolayı tutuklanan KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ile yaptığı görüşmelerin önemine dikkati çekti.

Görüşmeye Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’nin Ofis Başkanı Bjorn Berge ve Avrupa Konseyi’nin Ukrayna Ofisi Başkanı Vladimir Ristovski de katıldı.

Kırım'a son bir yıldır hiçbir uluslararası örgüt gidememişti. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland‘ın gönderdiği heyet, insan hakları, medya özgürlüğü, azınlık hakları, cezaevlerinin koşulları, yolsuzlukla mücadele gibi konularda bağımsız inceleme gerçekleştirmek üzere 25-30 Ocak tarihlerinde Kırım’da incelemelerde bulunmuştu. İsviçreli diplomat Gerard Studman'ın başkanlık ettiği heyet Kırım’daki incelemelerini en geç mart ayında rapor halinde Avrupa Konseyi’ne sunacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.