Saddam Rejiminden Kaçtı, Türkiye İle Irak Arasında Ticaret Elçisi Oldu

Saddam Rejiminden Kaçtı, Türkiye İle Irak Arasında Ticaret Elçisi Oldu
Saddam rejiminin baskısıyla 1994'te Irak'ı terk ederek Türkiye'ye yerleşen iş adamı Emin Taha, burada kurduğu dış ticaret şirketiyle iki ülke arasında ticaret elçisi oldu- Taha Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Taha: - "Türkiye ve Irak arasında sağlam bir tica

ANKARA (AA) - DİLARA ZENGİN - Saddam Hüseyin rejiminin baskısı nedeniyle 1994'te Irak'ı terk ederek Türkiye'ye yerleşen Taha Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha, burada kurduğu dış ticaret ve lojistik şirketiyle iki ülke arasında ticaret elçisi oldu.

Kerkük'ün Altınköprü ilçesinde 1966 yılında dünyaya gelen Taha, eğitimini Bağdat Teknik Üniversitesinde tamamlayıp, üretim ve metalurji mühendisi olduktan sonra Irak'ta iş hayatına atıldı.

Saddam rejiminin Türkmenlere yönelik baskısı nedeniyle neredeyse idam edilme noktasına gelen Taha, 1994'te ülkeyi terk ederek Türkiye'ye geldi ve ticaret yapmak için bir şirket kurdu.

2003 yılında Türkiye'den Irak'a ticaret yapmaya başlayan ve Irak Savaşı'na rağmen bu ülkeye ihracata devam eden Taha, 12 Mayıs'ta yapılması planlanan Irak genel seçimlerinde milletvekili adayı oldu.

Aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı olan Taha, AA muhabirine, Irak'tan Türkiye'ye gelişini ve iki ülke arasında oluşturduğu ticari bağı Irak Savaşı'nın 15'inci yılında anlattı.

Türkiye ile Irak arasında dış ticaret ve lojistik işleri yapan Taha, iki ülke arasında böyle bir şirketin eksikliğini görerek faaliyete başladıklarını söyledi.

Şirketine dedesinin adı olan "Taha" ismini verdiğini belirten Taha, "Türkiye'den Irak'a yüksek oranlarda ihracat yaptık. Türkiye ve Irak arasında sağlam bir ticari köprü oluşturduk. Iraklıların Çin'e, Hong Kong'a, Kore'ye, İran'a ya da Dubai'ye gitmesindense Türkiye'ye gelmelerini sağladık. Bizimle ve Irak ile çalışan 60 binden fazla müşterimiz var. Hem mal satıyoruz hem taşıma yapıyoruz hem ihracat ve ithalat gerçekleştiriyoruz. Türk iş insanlarına da para ödeme garantisini biz veriyoruz." diye konuştu.

- Türkiye'nin ihracat sıralamasında 40. sırada

Taha, şirketinin Türkiye'nin geçen yılki ihracatında 62 bin firma arasında 40'ncı sırada olduğunu bildirdi. Geçen yıl yaklaşık 250 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Taha, şirketinin Irak'ta 42 şubede bin kişiye, Türkiye'de ise 20 şubede 500 kişiye istihdam sağladığını anlattı.

Taha, 2003'te Irak Savaşı'nın başlamasıyla işlerinin kesildiğini, buna karşın savaşın başlamasından 1,5 ay sonra ülkede iş yapmaya devam ettiklerini dile getirdi.

O dönemde özellikle güvenlik sıkıntıları yaşadıklarına dikkati çeken Taha, savaşın bu ölçekte bir kaos yaratacağını düşünmediklerini ve hazırlık yapamadıkları için zarara uğradıklarını ancak zararlarını daha sonra telafi ettiklerini söyledi.

Taha, Irak'ın 2014'te maruz kaldığı DEAŞ terörü ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle çok büyük sıkıntılar yaşadığını hatırlatarak, ülke gelirinin düştüğünü, askeri harcamaların arttığını ve o dönemde tüm projelerin durdurulmasından dolayı Iraklı ve yabancı yatırımcıların büyük zarar gördüğünü ifade etti.

Türkiye'nin Irak'a ihracatının son 4 senede azaldığını ancak geçen yıl artış gösterdiğini vurgulayan Taha, "Bu yıl da ticaretteki artışın devamını bekliyoruz ancak Irak'taki seçimler piyasayı ister istemez yavaşlattı." dedi.

Taha, Irak'ın yatırıma en çok ihtiyaç duyduğu sektörün inşaat olduğunu belirterek, konut ve altyapı yatırımlarının yanı sıra enerji ve sağlık sektöründeki yatırımların da ülke için büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Türk yatırımcılarına da çağrıda bulunan Taha, şunları kaydetti:

"Firmalarımız kesinlikle Irak'tan uzak durmasınlar, mümkün oldukça temsilcilerini oraya göndersinler. Önceden ilişkisi olanlar bu ilişkilerini canlandırsınlar. Seçimden sonra Irak hükümeti, petrol fiyatlarının yükselmesi ve savaş harcamalarının durmasıyla ağırlığını ülkeyi yeniden yapılandırmaya verecek. Burada da Türk firmalarının payı çok yüksek olacaktır. Bağdat-Ankara arasındaki hattın canlanması ve ilişkilerin yeniden olumlu yönde ilerlemesini değerlendirmemiz lazım. Bu fırsatı kaçırmamalıyız."

- Irak ile ticaret savaş sonrası 12 katına çıktı

AA muhabirinin Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin sosyal, politik ve kültürel bağlarının güçlü olduğu Irak ile derin ticari ve ekonomik ilişkileri dikkati çekiyor. 2011'de Türkiye'nin ihracat pazarları arasında Almanya'nın ardından ikinci sıraya yükselen ülkeye ihracat 2013 yılında yaklaşık 12 milyar dolarla en yüksek seviyesine ulaştı.

Irak Savaşı'nın başladığı 2003'te yaklaşık 870,7 milyon dolar olan Türkiye ve Irak arasındaki dış ticaret hacmi, 15 yılda 12 katına çıkarak geçen yıl yaklaşık 10,6 milyar dolara yükseldi. Türkiye'nin Irak'a ihracatı geçen yıl 9 milyar dolar olurken, ülkeden yapılan ithalat 1,5 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'nin geçen yıl Irak'a ihraç ettiği belli başlı ürünler, mücevherat, altın, buğday unu, tavuk eti, yumurta, bisküvi, mobilya, ayçiçeği yağı, hijyenik havlu ve bebek bezleri, demir-çelik boru ve profil, demir-çelik çubuklar, izole kablo ve teller, demir-çelikten inşaat ve aksamı, hazır giyim, margarin, halı, turunçgiller, salça, çikolatalı mamuller, plastik ambalaj malzemeleri, plastik boru, baklagiller, deterjan, kağıt ambalaj malzemeleri oldu.

Altın, petrol yağı kalıntıları, hurda plastik ve kağıtla sığır derisi ise Irak'tan en çok ithal edilen kalemler arasında yer aldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.