Sağlık çalışanlarının koşulları iyileştirilmeli

Sağlık çalışanlarının koşulları iyileştirilmeli
Sağlık çalışanlarının yükünün çok fazla olduğunu söyleyen Sağlık Sen Şube Başkanı Zeynel Abidin Uysal, “Şiddet o kadar ruhumuza işlemiş ki artık kadınlar da sağlık çalışanlarına şiddet uygulamakta. Bizim isteğimiz çalışma koşullarımızın iyileştirilmesi."

Sağlık Sen Konya Şube Başkanı Zeynel Abidin Uysal, Pusula TV’ye konuk oldu. Canlı yayın çekimleri Sille Baraj Parkı’nda yapılan UĞURLU GÜNDEM programında Konya, sendikacılık ve sağlık üzerine değerlendirmelerde bulunan Uysal, programın yapımcısı ve sunucusu Uğur Özteke’ye samimi açıklamalar yaptı.

KONYA SAĞLIKTA ÇITAYI YÜKSELTTİ

Konya’nın sağlıkta basamak atladığını ve Ankara’da İstanbul’da yapılamayan ameliyatların Konya’da yapılır hale geldiğini ifade ederken, sağlık çalışanlarının en önemli sıkıntısının personel yetersizliği ve şiddete maruz kalmak olduğunu söyledi. Uysal, Konya’nın yatak kapasitesinin yeterli olduğunu 17 Aralık’ta açılması planlanan 500 yataklı Numune Hastanesi’yle birlikte kapasitenin iyice artacağını belirtti.

Açıklamalarına kendisini tanıtarak başlayan Uysal, “Aslen Bozkırlıyım, doğma büyüme Konyalıyım. Mesleğim laborantlık, kadromda Numune Hastanesi’nde. 3 yıldır Sağlık Sen Konya Şube Başkanlığı görevini yapıyoruz. Daha önce çok da aklımızda olmayan bir şeydi. Arkadaşlarımızın ısrarıyla, sağlık çalışanlarının teveccühü ile seçildik. Sendikacılığı seviyordum ama yöneticilik düşüncemiz yoktu. Kısmette varmış. Bize düşen emaneti layığıyla taşımak ve en iyi şekilde hizmeti vermek” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANIN YÜKÜ ÇOK FAZLA

Sağlık çalışanlarının fedakârlığına dikkat çeken ve personel alımlarının arttırılmasını talep eden Uysal, “Sağlık çalışanları büyük fedakârlıkla çalışıyor. Hatta meslek grupları içerisinde en fedakâr gruptur. 24 saat görev yapıyorlar. Bunun üstüne şiddete ve sözlü saldırılara maruz kalıyorlar. Ücretler de çok yüksek değil. Çalışan memnuniyeti sürekli geriye gidiyor. En son Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum Hastanesi’nde bir kadın çalışanımız darp edildi. Üstelik bir kadın tarafından… Şiddet o kadar ruhumuza işlemiş ki artık kadınlar da şiddet uygulamakta. Bizim isteğimiz çalışma koşullarımızın iyileştirilmesidir. Personel alımları artmalı” diye konuştu.

SAĞLIK MAGANDALARINI İSTEMİYORUZ

Sağlıktaki magandaların önüne geçilmesi gerektiğini de söyleyen ve bu konuda düzenlemelerin yapılmasını talep eden Uysal, “Vatandaşımız empati yapmalı.  Her yerde olduğu gibi sağlıkta da magandalar var. Biz bu maganda grubunu istemiyoruz, onların cezalandırılmasını talep ediyoruz. Ulaştırma ve sağlık 15 yıldır devletimizin yüz akı oldu. Eskiden sağlığın durumu ortadaydı. Sigorta Hastanelerindeki gece başlayan sıralar, poşet poşet toz halinde verilen ilaçlar bugün bile konuşuluyor. Sağlıkta nereden nereye geldiğimiz ortada” ifadelerini kullandı.

İLACA ULAŞIM KOLAY, İSRAF ÇOK FAZLA

Hastaneye, doktora ve ilaca ulaşmanın Türkiye’de çok kolay olduğunu söyleyen ve ilaç israfına dikkat çeken Uysal, “Aile Hekimliğine kimse gitmiyor. Nüfusun yarısı bile gitmiyor. Herkes hastaneye gidiyor hatta aciller dolduruluyor. Avrupa’da bu böyle değil. Hastaneye gitmeleri kolay değil. MR, tomografi bizdekinin yüzde 1’i bile değil. Biz de hastaneye, doktora ulaşım çok kolay. Hatta hasta doktordan ‘bana şu şu ilaçları yaz’ diye talep ediyor. Eskiden ilaca ulaşılamıyordu. Şimdi poşet poşet ilaç alıyor ve bunu israf ediyoruz. Çöp kutuları tarihi geçmiş ilaç kutularıyla dolu” dedi.

zeynel-abidin-uysal-(2).jpeg

SAĞLIKTA ARTIK TEK SES ÇIKACAK

Sağlıktaki yeni yapılanmanın önemli bir adım olduğunu söyleyen ve Konya İl Sağlık Müdürlüğü görevine getirilen Prof. Dr. Mehmet Koç’un başarılı çalışmalarına değinin Uysal, şöyle konuştu:  “Sağlıkta daha önce herkesten bir ses çıkıyor, ahenk oluşmuyordu. Üç ayrı kurum ortak noktada buluşamıyor bu da aksamalara neden oluyordu. Şimdi yeni yapılanma ile sağlıkta tek ses çıkacak, sağlık tek vücut olacak. Prof. Dr. Mehmet Koç hocamız bu işi layığı veçhile yapacak bir isim. Kendisine hayırlı olsun diliyoruz.”

MEZUN ÇOK AMA TALEP VE ALIM AZ

Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının sayılarının her geçen gün arttığını buna karşın alımların az olduğunu söyleyen Sağlık Sen Konya Şube Başkanı Zeynel Abidin Uysal, “Evlatlarımız dışarıda iş bekliyor, çalışanlarımız yanına meslektaşlarını bekliyor ama mali politika nedeniyle eleman alımı kısıtlı. Avrupa’nın çok altında personelle onların kat be kat üstünde insana hizmet veriyoruz. Sağlık Meslek Liseleri’nde sayının çok fazla olması hatta tüm ilçelere açılması ve özel sağlık liselerinin devreye girmesi mezun sayısında ciddi bir çoğalmayı beraberinde getirdi. Yılda 10 bin kişi alınırken, 100 bin kişi mezun oluyor. Böyle olunca da genç sağlıkçılar başka mesleklere yönelmek zorunda kalıyor” diye konuştu.

SOSYAL YARDIM FAALİYETLERİ

Son olarak Sağlık Sen’in sosyal alandaki çalışmalarına parantez açan Uysal, “STK’ların görevi olmayana vermek hiç değilse aracı olmaktır. Şu anda sadece ülkemizin değil dünya mazlumlarının gözü bizde. Ücret sendikacılığı yapmıyoruz. 2015 yılında Myanmar’a gittim. Üyelerimize çağrıda bulunuyoruz, sağolsun üyelerimiz büyük destek verdi. Kadrolu olmayan üyelerimiz bile yardımda bulundu. Orada durum içler acısı. Su yok, elektrik yok, oturacak minder yok. Üstlerinde çatı yok. Ciddi manada yardım götürmüştük. Bu sene de Pakistan’da toplu kurban kesimi yapıldı. Orada 500 kurban kestik. Diğer bir sosyal organizasyonumuz ise Suriyelilere geçen yıl gönderdiğimiz 5 tırlık yardımdı. Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ve Konya Sağlık Sen’in projesiyle 15 Temmuz’u anmak için Konya’dan Çanakkale’ye bisiklet turu gerçekleştirdik. Yolun tamamını bisikletle katedilen bir organizasyondu. Bizim için büyük bir projeydi. Gelecek nesle taşınacak bir projedir. İnşallah yüzyıllarca 15 Temmuz unutulmayacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bunun yanı sıra Afrika ve Myanmar’da su kuyusu açma çalışmalarımız sürüyor. 4 tane kuyu açtık, 5. sinin çalışmaları başladı. Çünkü oradaki insanlar için çok önemli. Üstelik çeşmeler, su kuyuları bitmeyen bir ameldir” ifadelerini kullandı. (İlyas Ege)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.