Sakaoğlu: “Konyalı olarak doğdum, yaşadım ve yazdım”

Sakaoğlu: “Konyalı olarak doğdum, yaşadım ve yazdım”
Konya Aydınlar Ocağı’nda bu hafta , ‘Edebiyatımızın Aksakalı’ Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, 60 yıllık yazı hayatını anlattı.

Konya Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda iki saate yakın süren sohbette Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, hatıralar eşliğinde yazı ve edebî hayatından kesitler sunarken gönül dostları da, yaşadıkları hatıralarıyla sohbete katkıda bulundular. Prof. Dr. Sakaoğlu, yazı hayatına, 15 Ekim 1957’de de İzmir’de neşredilen bir dergide çıkan hikâye ile başladığını ve daha sonra rahmetli olan Feyzi Halıcı’nın lise öğrencileri arasında açtığı hikâye yarışmasına “Ahmet Efendi’nin Biletleri” başlığı altında 11 Aralık 1957 tarihinde kurşun kalemle yazdığını hikâye ile devam ettiğini söyledi. 1948 tarihli Ekekon gazetesini göstererek “Şimdilik gün aşırı çıkan siyasi gazete” olduğunu ve Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri çıktığını belirten Sakaoğlu, kuruluş tarihi 10 Ağustos 1908 olan ve altında “Türkiye’nin en eski siyasî mizahî halk gazetesi” yazısı olan ve haftada iki gün çıkan Karagöz gazetesinin 1953 tarihli bir sayısını göstererek yazı hayatıyla ilgili maziye doğru bir kapı açtı. 1950’li yıllarda “İlkokul öğrencilerinin Sosyal Sağlık ve Ruhsal Durumlarını İnceleme ve Kayıt Dosyası” tutulduğunu hatırlatarak o dosyadan bir numune gösteren Sakaoğlu, “Rahmetli Zekiye Hoca Hanım benim için şunları yazmış: Çekingen ve heyecanlıdır. Kıskanç değildir. Yardımı seven, arkadaşlarıyla iyi geçinen, tutumludur. Feragat sahibi ve yapıcıdır. İyi okur ve düzenli çalışır. Böyle bir belgeyi saklamış olmamı da taktirle karşılayacağınızı tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

ALTMIŞ YILLIK YAZI HAYATINA 63 ESER SIĞDIRDI

Altmış yıllık yazı hayatında 60’ın üzerinde kitabının neşredildiğini ve geride bıraktığı eserlerle hatırlanacağını kaydeden Sakaoğlu, emekli olalı 12 yıl olduğunu ve Türkiye’nin pek çok bölge, şehir ve üniversitelerinden özel davetler aldığını ifade ederek “Biliyor musunuz emekli oluncaya kadar 18 yıl hizmet ettiğim Selçuk Üniversitesi’nden bir defa olsun davet almadım. Ne gam!” dedi.

Konuşmasına “Konyalı olarak doğdum, yaşadım ve yazdım. Elbette Konyalı olmanın gururunun yanında omuzlarımıza yüklediği sorumluluklar da olacaktı. Ben Konya’nın bana verdiğinden daha fazlasını, hiçbir karşılık beklemeden ona verdiğime inanıyorum” sözleriyle devam eden Sakaoğlu, kitaplığındaki kitaplarını, dergi, belge ve fotokopilerinin sığınabileceği emin bir limana teslim etmek isteğini belirttikten sonra “79’un içindeki yaşımla baş başa kalmanın huzurunu yağıyorum” dedi.

(Haber: Mustafa Balkan)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.