Sanayi esnafı, yeni sanayi için hazır

Sanayi esnafı, yeni sanayi için hazır
Baranok, mevcut sanayilerin ihtiyaca cevap veremez haline geldiğini ifade ederek, “Eski sanayiye günlük 3 bin, Karatay Sanayisi’ne ise 2 bin araç giriş yapmakta. İyice daralan sanayiler 5 yıl sonra çekilmez hale gelir.

Tornacılar, Kaynakçılar, Otomobil Tamircileri Odası Başkanı Emin Baranok, PUSULA TV’de hafta içi her gün canlı olarak yayınlanan UĞURLU GÜNDEM’e konuk oldu. Pusula Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Uğur Özteke’nin sorularını yanıtlayan, esnaf, sanayi ve ustalık üçgeninde önemli açıklamalarda bulunan Baranok; yeni sanayi projesini anlatırken, esnaf olarak en önemli sıkıntıların da eleman bulunmaması ve SGK primleri olduğunu söyledi.

MESLEKTE 38 YILLIK TECRÜBE

“Sanat altın bileziktir” denilerek elinden tutulması neticesinde ilk okulu bitirir bitirmez sanayiye ayak bastığını söyleyen Baranok, 38 yıllık meslek yaşamı olduğunu ifade ederek, “Şükrü Doruk İlkokulu’nu bitirdikten sonra büyüklerimizin teşviki ile ustamızın yanına yerleştik. O zamanlar ustanın yanında işe başlamak zordu, hatırlı insanların araya girmesi gerekiyordu. Benim kendi mesleğim kaportacılıktır. Kaportacılık el sanatıdır. Ben 11 yaşında bu mesleğe başladım. 1984’te de 16 yaşındayken abimle birlikte kendi işyerimi kurdum. O gün bugündür ekmeğimizi bu meslekten çıkarmaktayız. Tornacılar Odası’nda da mesleğimize, meslektaşlarımıza hizmet vermeye çalışıyoruz” dedi.

HER DÜKKAN BİR SANAT OKULUDUR

Sanayide her dükkanın bir sanat okulu, her esnafından sanat öğreticisi olduğunu söyleyen Baranok, “Küçük esnaf devlete hiçbir zararı olmadan sanatını icra eden, bunun yanı sıra vergisini verip istihdam ve üretime katkı sağlayan esnaf grubudur. Bununla birlikte her bir dükkanımız sanat okuludur. Sanatkar yetiştirir. Bu okullar olmazsa üretim olmaz, dışarıdan almak zorundayız. Sanayide yüzlerce okul var. Sanayiye bu gözle bakmalıyız. Herkes okusun, en iyi okullarda eğitim alsın ama bir gerçek var. Çocuk okuyup bir yerlere gelemediği zaman da sıkıntı baş gösteriyor” diye konuştu.

ESNAFIN YAŞATILMASI GEREKİYOR

Sanayide işçi açığının iyice arttığını da ifade eden Tornacılar, Kaynakçılar, Otomobil Tamircileri Odası Başkanı Emin Baranok, “Bugün Konya sanayisinde 6 bin insan gelse hemen işe girer. Açık çok büyüdü. Makineleşme artsa da bazı işler için makinenin hükmü geçmiyor. Örneğin bizim kaporta işinde mutlaka el sanatına, işçiliğe ihtiyaç var. Bu noktada esnafın yaşaması, yaşatılması gerekiyor. Özellikle vergi ve sigorta konusunda devletimizden destek bekliyoruz. Küçük esnaf ile fabrikalara, büyük iş yerlerinin ödediği SGK primi aynı olmamalı. Bir tarafta 300 işçi çalıştıran firma diğer yanda 2-3 işçi çalıştıran esnaf var.

Sanayide sigortanın olmaması, iş sağlığı güvencesi noktasında yaşanan sıkıntılar da insanların çocuklarını sanayiye verme noktasında geri durmasına yol açıyor. Bu sorunlar aşılırsa sanayide üretim artar, küçük esnaf yaşamaya devam eder. Şu an için esnafımızın sıkıntısı en büyük sıkıntısı SGK primleridir” ifadelerini kullandı.

ESKİ SANAYİYE GÜNDE 3 BİN ARAÇ GİRER

Geçmişte usta vardı, sanayide çalışan gençlik vardı araç sayısı azdı. Bugün her yer araba, hatta araçtan insan göremez olduk. Sanayi bu ivmede devam ederse gelecekte büyük zorluklar yaşarız. Ustalığın yaşaması, yaşatılması gerekiyor. Teknoloji ne kadar gerekirse gereksin ustaya ihtiyaç var. Eski Sanayi’ye günlük 3 bin araç giriyor, Karatay Sanayi&ne de günlük 2 bin araç girmekte. Bu esnafın ekonomiye olan katkısını göstermektedir. Kayıt dışı işçiliğin de azaltılması için mutlak suretle esnafın SGK prim ve ödemeler konusunda desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

ASLIM BÖLGESİNE YENİ SANAYİ

Şehir merkezinde kalan sanayilerin taşınması projesi kapsamında yeni sanayi sitesi projesinden de bahseden Baranok, proje çizim çalışmalarının devam ettiğine de dikkat çekerek, “Şehrimize güzel bir sanayi yapılması projesi var. Şehir merkezinde kalmış esnafın yeni bir sanayiye taşınması gerekiyor. Ortak istişareler çerçevesinde Gülistan Caddesi, Aslım civarında 3 milyon 750 bin metrekarelik alanda sanayi yapılabileceği fikri ortaya çıktı. Amacımız esnafın parasıyla, esnafın katkısıyla Konya’ya güzel bir sanayi kazandırmak. Proje çalışmaları devam ediyor. İhale yapıldı, taslak proje geçen hafta salı günü ortaya konuldu. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı ile fikir alışverişi sürüyor. Çizimler devam ediyor. 2018’in 2-3. ayında proje çizimleri bitecek ve muhtemelen 6. ayda temel atma töreni yapılacak. Mevcut sanayi iyice daraldı, esnaf olarak biz Konya’ya yakışan sanayi istiyoruz. Bugün çekilmez hale gelen çıkmaza düşen sanayi 5 yıl sonra hiç çekilmez. Şu anda bölge esnafın yüzde 60’ı veya daha fazlası kiracı konumunda. Yeni sanayi sitesinde kira öder gibi ödemelerle mülk sahibi olunacak. Esnafın menfaatine bir uygulama olacak” dedi.

(Haber: Y. Emre Avcı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.