Şanlıurfalı besiciler yem fiyatlarının artmasından endişe ediyor

Şanlıurfalı besiciler yem fiyatlarının artmasından endişe ediyor
Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da yaşanan kuraklık nedeniyle mera sıkıntısı yaşayan besiciler, yem fiyatlarının artmasından korkuyor

ŞANLIURFA (AA) - Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da yaşanan kuraklığın yem fiyatlarını artırmasından endişe ediliyor.

Yaklaşık 2 milyon küçükbaş hayvanın bulunduğu Şanlıurfa'ya, bu yıl yeterli yağış düşmemesi sonucu kuraklık yaşanıyor. Kuraklık nedeniyle tarım ürünleri büyük zarar görürken, otların gelişmemesi nedeniyle hayvanlar için de mera sıkıntısı yaşanmaya başlandı.

Yem fiyatlarının yükselmesinden endişe eden besiciler, hayvanlarını nasıl besleyeceklerini düşünüyor.

Tek Tek Dağları bölgesinde yıllardır hayvancılıkla uğraşan Ahmet Sel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvancılıkta en büyük girdinin yem fiyatları olduğunu, kuraklık nedeniyle fiyatların artacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Yeterli miktarda yağış olmadığı için meralardaki otların da büyümediğini anlatan Sel, "Hayvanlar meralardan besleniyor, ama bu yıl yağışların az olması meraların gelişmemesine neden oldu. Şimdiden yem vermeye kalkarsak bunun altından kalkamayız. Bunun için ekinler biçildikten sonra hayvanlarımızı sulu tarımın yapıldığı Harran Ovası'ndaki anızlara götürmeyi planlıyoruz." dedi.

Abdülkerim Çetin ise meralarda ot olmadığı için hayvanların yeterince beslenemediğini, bu nedenle süt veriminin de ciddi anlamda düştüğünü ifade etti.

Kuraklığın son yıllarda sık yaşandığına dikkati çeken Çetin, şöyle konuştu:

"Eskiden 40 yılda bir kuraklık olurdu, şimdi neredeyse 2-3 yılda bir kuraklık yaşıyoruz. Kuraklık nedeniyle özellikle biz besiciler sıkıntı yaşıyoruz, kimi üretici bu yüzden hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Normalde mart ayından itibaren hayvanlara yem vermemeye başlıyoruz, ama bu yıl bahar ve yaz aylarında da hayvanlara yem takviyesi yapmamız gerekecek. Bu durumda saman ve arpa olarak kullandığımız ürünlerin fiyatları çok yükselecek. Tüm besiciler bunun korkusunu yaşıyor. Süt verimi de düştü, ne yapacağımızı bilemiyoruz."

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu da yaşanan kuraklığın çiftçiler gibi besicileri de olumsuz etkilediğini, birçok vatandaşın hayvanları için göç etmek durumunda kaldığını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.