Sarıkamış Şehitleri Anılıyor

Sarıkamış Şehitleri Anılıyor
Sarıkamış Harekatı'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla Kahramanmaraş'taki Ahir Dağı'nda yürüyüş düzenlendi

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Sarıkamış Harekatı'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla Ahir Dağı'nda düzenlenen anma yürüyüşünde, katılımcılar 150 metre uzunluğunda Türk bayrağı açtı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Gençlik Merkezi ile Kahramanmaraş Dağcılık Arama ve Kurtarma Derneği (KADAK) tarafından düzenlenen yürüyüşte Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen Mehmetçik anıldı.

Ahir Dağı eteklerinde başlayan yürüyüş sırasında katılımcılar 150 metre uzunluğunda Türk bayrağı açarak, çoğunluğu karla kaplı güzergahta yaklaşık 2 kilometre yürüdü. 2 bin 100 metre rakımda son bulan yürüyüş sonrası saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu, donarak şehit düşen Mehmetçik için dua edildi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı, ikincisini gerçekleştirdikleri "Türkiye Şehitlerine yürüyor" adlı etkinlikle, Kars'ı Rusların işgalinden kurtarmak için mücadele veren askerlerin yaşadıklarını genç nesile anlatmak istediklerini söyledi.

Sarıkamış destanının 100. yıl dönümünde Türk gençliğine bu farkındalığı hissettirmek adına kar üzerinde etkinlik düzenlediklerini ifade eden Kabakçı, "Sarıkamış Harekatı sırasında şehit askerlerimizin nasıl üşüdüğünü, sabahların olmadığı o gecelerde buz kesen o koç yiğitleri andık. O yiğitleri, karlar üzerinde gençlerle hatırlamak istedik. Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan askerlerimizin ruhu şad olsun, onları asla unutturmayacağız" dedi.

KADAK Başkanı Sait Kılıçsallayan da yürüyüş sırasında 150 metre uzunluğunda Türk bayrağı açtıklarını ifade etti.

Yürüyüşe Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kahramanmaraş Şubesi üyeleri de katıldı.

- "Tarihimizde zaferler kadar acılar da büyük bir yer tutmaktadır"

Adıyaman'da Sarıkamış Harekatın 100. yılı dolayısıyla düzenlenen yürüyüş, Mimar Sinan Parkı'ndan başlayarak, Valilik binası önünde sona erdi.

Vali Mahmut Demirtaş, burada yaptığı açıklamada, Sarıkamış harekatının tarihe "beyaz hüzün" olarak geçtiğini söyledi.

Harekatın 100. yılında Sarıkamış şehitlerini minnetle andıklarını ifade eden Demirtaş, "Tarihimizde zaferler kadar acılar da büyük bir yer tutmaktadır. Tarihimiz, Yemen'in kızgın çöllerinde, Çanakkale'nin derin sularında ve Sarıkamış'ın dondurucu soğuğunda yiğit giden Anadolu insanının hikayesini içinde barındırmaktadır" dedi.

On binlerce Mehmetçiğin soğuğa yenik düştüğünü vurgulayan Demirtaş, Sarıkamış'ı "Kardelen şehitlerinin yurdu" olarak niteleyerek, burada şehit düşenlerin acısının milletin anısından asla silinmeyeceğini dile getirdi.

Vatanı, o dönemin yiğitlerine borçlu olduklarına işaret eden Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bu vatan uğruna Diyarbakırlı Trabzonluya, Hakkarili Edirneliye ve Adıyamanlı Kırşehirliye kol kola sarılarak şahadet mertebesine ulaşmıştır. O isimsiz kahramanlar bizlere kardeşliğin nasıl olacağını gösterdiler. Bundan 100 yıl önce vatan için şahadet şerbeti içen şehitlerimiz, bugün millet tasavvufunu şekillendiren kahramanlarımızdır. Bir ülke, kendini vatan uğruna feda etmeye hazır insanlara sahip olduğu sürece asla yıkılamaz. Tıpkı bizim ülkemizde olduğu gibi. Bizler de Kardelen şehitlerinin torunları olarak onların kutsal emanetini asla yere düşürmeyeceğiz.

Konuşmanın ardından şehitler için yapılan dua ile etkinlik sona erdi.

- Gaziantep 

Gaziantep'te Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü düzenledi.

Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı Gençlik Merkezleri tarafından düzenlenen yürüyüşe katılanlara kaşkol, bere ve eldiven dağıtıldı.

Demokrasi Meydanı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan yürüyüş Maarif Kavşağı, Öğretmen Evi, Köprülü Viyadük ve Gaziantep Valiliği güzergahını takiben başladığı yerde sona erdi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Faruk Şiran, burada yaptığı açıklamada, "100 yıl önce düşmana ve doğaya karşı gözünü kırpmadan bedenini ortaya koyarak dimdik ayakta şehit olan on binleri ve onların şahsında bütün şehitlerimizi, bu memleketin birliği, dirliği ve kardeşliği için canını feda eden şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Bu ülkenin varlığı ve bağımsızlığı için mücadele eden gazilerimizi de yine minnet ve saygıyla anıyorum" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.