"Selam Tevhid'de kumpas" davası

"Selam Tevhid'de kumpas" davası
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Erhan Körtek'in tahliyesine, aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu 21 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi - Duruşma 2 Mayıs'a ertelendi

İSTANBUL (AA) - "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"nın (FETÖ/PDY) "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik açılan dava kapsamında firari sanıklar Fetullah Gülen ve Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu 22'si tutuklu 80 sanığın yargılandığı ve duruşmaların kapalı olarak yapıldığı davada, sanıklardan Erhan Körtek'in tahliyesine karar verildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince büyük salonda yapılan duruşmaya, 22 tutuklu sanık ile sanık ve müştekilerin avukatları katıldı.

Kapalı yapılan duruşmada, iddianamenin 884. sayfasına kadar okunduğu öğrenildi. İddianamenin okunmasına ara veren mahkeme heyeti, sanıkların tahliye taleplerini aldı. Taleplere ilişkin ara kararı açıklayan heyet, sanıklardan Erhan Körtek'in suça konu olaydaki konumu ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak, tahliyesine karar verdi.

Heyet, aralarında eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse'nin de bulunduğu 21 tutuklu sanığın, haklarında kuvvetli suç şüphesini gösteren somut kanıtların bulunması, atılı suçların kanunda öngörülen cezalarının alt ve üst sınırlarının kaçma kuşkusunu somutlaştırması, savunmaların alınmamış olması, adli kontrol hükümlerinin bu aşamada yetersiz kalacağı hususlarını dikkate alarak, tahliye taleplerini reddetti.

Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkındaki gıyabi tutukluluk kararının devamına karar veren heyet, duruşmaların 2, 3, 4 ve 5 Mayıs'ta yapılmasına hükmetti.

- Süreç

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan 10 bin 529 sayfalık iddianamede, aralarında firari sanıklar Gülen, Uslu ile eski emniyet müdürleri Atayün, Köse ve muvazzaf subayların da bulunduğu 122 sanık yer alıyor.

''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçundan 122 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakanlar, MİT Müsteşarı, üst düzey siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 968 kişi müşteki olarak yer alıyor.

Mahkeme heyeti, davanın 3. duruşmasında, CMK 182. maddesindeki "Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir" hükmü uyarınca, tüm duruşmaların kapalı yapılmasına karar vermişti.

Davanın 18 Mart tarihinde yapılan duruşmasında ise aralarında Fetullah Gülen, Emre Uslu ile tutuklu yargılanan 23 muvazzaf askerin de bulunduğu 44 sanık hakkındaki dosyanın ayrılarak, Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulması olayına ilişkin Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki dava dosyasıyla birleştirilmesine hükmedilmişti.

Firari sanıklar Gülen ve Uslu hakkındaki dosyanın MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin suçları kapsadığı gerekçesiyle Yargıtaya gönderildiği, diğer suçlar yönünden yargılamanın ise İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ettiği kaydedildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.